Városliget: a Kúria megtagadta a népszavazási kérdés hitelesítését

Indoklásuk szerint az FVB nem várta meg a hasonló kérdésben hozott döntésének jogerőre emelkedését.

MTI
2017. 05. 03. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FVB március 24-ei ülésén hitelesítette a következő kérdést: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?”

A hitelesítő határozat ellen nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, a testület a határozatot megváltoztatta, és a kérdés hitelesítését formai okból megtagadta.

Az FVB március 24-ei ülésén – ezt a határozatot megelőzően – ugyanis döntött egy másik, azonos témájú kérdés hitelesítésének megtagadásáról. A Kúria szerint azonban az FVB-nek ekkor a népszavazási törvény értelmében meg kellett volna várnia a 15 nap jogorvoslati határidőt, és csak ezt követően (jogerőre emelkedés esetén) hozhatott volna újabb határozatot a következő kérdés hitelesítéséről.

A Kúria tehát azért tagadta meg a Városliget átépítését érintő népszavazási kérdés hitelesítését, mert az FVB nem várta meg az előző kérdés határidejének lejártát, továbbá – mivel a kérelmező azonos volt – nem várta meg a törvényben előírt 30 nap várakozási időt sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.