Vigyázat! Olcsó telefonszámlával csábítanak a csalók

Az anonim SIM-kártyák egyeztetése közben az adathalászok is dolgoznak, hogy minél több pénzhez jussanak.

Fekete Gy. Attila
2017. 05. 30. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen csalók újabb trükkökkel próbálják megszerezni a Telekom óvatlan ügyfeleinek pénzét. Legújabb e-mailjeiket a cég nevében, annak logójának kicsinyített másával küldik ki a Telekom.hu oldalra hivatkozva. A levél arról értesíti a címzettet, hogy a Telekom új számlát állított ki az illető részére, amit a cég honlapján megtekinthet, és ugyanott több kényelmes fizetési lehetőség között választva ki is egyenlíthet. A fizetési határidő május 31. Az összeg pedig 1315 forint. (Jóval kisebb, mint a többségnek lenni szokott. Fizetésre csábítóan kisebb.)

Az utóbbi időben több adathalász-támadás is érte a mobilszolgáltatókat a feltöltőkártyás adategyeztetés kapcsán. Ismeretlenek hívták fel a mobilszolgáltatók gyanútlan ügyfeleit, hogy figyelmeztessék őket: ha június 30-ig nem adják meg adataikat a szolgáltatójuknak, feltöltőkártyás telefonjuk hívószámát július elsejével lekapcsolják. Magyarországon január elseje óta szűnt meg a feltöltőkártyás mobilok anonimitása, miután kiderült, hogy – épp a Telekomtól – egy hajléktalan nevére kétszázezer SIM-kártyát vásároltak. Később ezeket bűnözők vették meg, de eljutott belőlük vagy féltucatnyi annak a terrorszervezetnek a Magyarországon átutazó tagjaihoz is, akik a 2015. november 13-án csaknem 150 ember halálát okozó párizsi terrortámadást végrehajtották.

Sem a Telekomnak nem volt gyanús, hogy egyetlen magánszemély kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásárolt tőlük, sem a titkosszolgálatoknak, a terrorelhárításnak, sem pedig a rendőrségnek. Senki nem követte a jelek szerint a bűnözők által használt anonim mobilok nyomát, noha számos ügyben kizárólag ilyen kártyás telefonokat használnak a csalók, és gyakran cserélgetik is azokat. De, ahogy már lenni szokott, nem a hatóságokat vonták kérdőre az ügyben, inkább a feltöltőkártyás telefonok beszerzését nehezítették meg, és korlátozták. Magánszemélyeknek maximum tíz, vállalkozóknak, cégeknek maximum ötven feltöltőkártyás telefonjuk lehet.

A jogszabály fél évet adott az adategyeztetésre. Mivel a szolgáltatók közlései szerint több mint négymillió anonim kártya tulajdonosát kell nyilvántartásba venni, és ahogy lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra hagyták az egyeztetést, a folyamat nem mindenütt és nem mindig megy zökkenőmentesen.

Épp ezt próbálják meg kihasználni azok az adathalászok, akik SMS-ben figyelmeztetik az ügyfeleket egyeztetési kötelességükre, és egyszersmind egy kényelmes megoldást is kínálnak nekik. Küldjék el a személyes adataikat egy megadott telefonszámra SMS-ben, a többit ők elintézik. A szolgáltatók folyamatosan figyelmeztetik az ügyfeleket, hogy ne dőljenek be a csalóknak, ők SMS-ben semmiféle adatot nem kérnek, aki pedig kér, az biztosan csaló. Ahogy azok is, akik zavaros e-mailekben szólítják fel a címzetteket számlatartozásuk kiegyenlítésére, vagy arra, hogy a részükre újonnan kiállított új számlát haladéktalanul fizessék be. A levelüket rossz magyarsággal (vélhetően fordítóprogram felhasználásával) író csalók azoknak is kiküldik a kamu felszólítást, akik a díjnetet használják, sőt olyan is kaphat felszólítást, akinek nincs is számlája az adott szolgáltatónál.

A levél végén ott a link, „amelyre kattintva a fizetés gyorsan és kényelmesen lebonyolítható”, és amely persze valójában egy olyan oldalra vezet, amelynek a segítségével jó esetben csak ellopják az ügyfél telefon- és bankkártyaadatait, rosszabb esetben még egy pusztító vírussal is megfertőzik.

Nem árulták el a Telekomnál, hogy ezekben az ügyekben tettek-e feljelentést. Csak annyit közöltek, hogy minden hasonló próbálkozás esetén megteszik a szükséges intézkedéseket ügyfeleik védelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.