Vizes vb: a mobil lelátó méretéről még vitatkoznak

A szervező cég hetekkel ezelőtt az úszószövetséghez fordult, azonban még nem döntöttek a kérdésben.

Jandó Zoltán
2017. 05. 17. 3:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem dőlt még el, mekkora mobil lelátó épülhet a vizes világbajnokság margitszigeti helyszínén, ahol a vízilabda-mérkőzéseket rendezik. Eredetileg a 2700 fő befogadására alkalmas fix tribünök mellett még egy 4800 fős ideiglenes emelvény kialakítását tervezték, így egy nap összesen 15 ezer jegyet értékesíthettek volna (7500-7500-at a délelőtti és a délutáni mérkőzésekre). A belépők iránt azonban az első körben (amikor a fix lelátóra hozták forgalomba a tiketteket) akkora volt az érdeklődés, hogy a világbajnokság szervezésével megbízott Bp2017 Nonprofit Kft. kezdeményezte a mobil egység kapacitásának növelését – jelezte a Magyar Nemzetnek Borsa Miklós, a társaság szóvivője.

A labda állítólag most a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) térfelén pattog: a Bp2017 Kft. már hetekkel ezelőtt kérte a szervezet jóváhagyását a tervezett tribün bővítésére, a szövetség részéről azonban még nem érkezett visszajelzés. Az érintettek az ügyben ezen a héten várnak előrelépést, de a szervezők nem túl optimisták. Úgy kalkulálnak, a FINA nem adja áldását a bővítésre.

A mobil lelátó kérdése azért érdekes, mert ez az egyik olyan beruházás, amelyről korábban a szervezésre rálátó forrásaink úgy vélekedtek, hogy komoly csúszásban van. Bár abban a szervezők vélhetően nem tévednek, hogy egy ilyen létesítményt akár egy hét alatt is fel lehet húzni, valamikor azért a közbeszerzést is le kellene folytatni. A margitszigeti helyszín kialakítására vonatkozó, bő hárommilliárdos szerződés ugyanis a tribün építését nem tartalmazta.

Arról nem is beszélve, hogy lelátóépítéssel túl sok cég nem foglalkozik Magyarországon, nyárra pedig elég sok kapacitást lekötnek az egyéb programok. Így ha az utolsó pillanatra hagyják a beszerzést, egész biztosan felfelé mozdulnak az árak. A kései beszerzések következtében dráguló projektek miatt a lapunknak nyilatkozó szakemberek már egy hónapja is panaszkodtak: több forrásunk is arról beszélt, hogy a kivitelezők már akkor is két-háromszoros árszorzóval dolgoztak. Az elmúlt hetekben pedig biztosan nem javult a helyzet.

Az ideiglenes tribün esetében egy látványosan magas árajánlat ráadásul különösen kellemetlen lenne. A 24.hu értesülései szerint ugyanis a projektet épp azért vették el a Magyar Vízilabda-szövetségtől, mert a miniszter sokallta a szervezet megszokott beszállítója által kért összeget. A hírportál ugyanakkor már bő három hete is arról írt, hogy sokkal kevesebből biztosan nem tudják majd kihozni, főleg, hogy megfelelő helyi kapacitások híján Kínáig kellett szaladni a szükséges mobillelátó-mennyiségért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.