Vizes vb: késik a híd, most kezdik a parkolót

Nem kapkodják el a kivitelezés beindítását.

Jandó Zoltán
2017. 05. 30. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem negyedmilliárd forintból épülhet ideiglenes parkoló a személyzet – az önkéntesek és az alkalmazottak –, illetve a média számára a július közepén rajtoló vizes világbajnokságra, egy magántulajdonban lévő telken. Az erre vonatkozó közbeszerzést május közepén írták ki, azóta pedig már az ajánlatok is beérkeztek. Legolcsóbban a Satis Mobil Projekt Kft. vállalta a munkát: nettó 219 millió forintot kért azért, hogy a 338 férőhelyes létesítményt kiépítse.

Bár sok aszfaltozásra valószínűleg nem lesz szükség, hiszen a parkolóállások szórt burkolattal épülnek, a kivitelezés megindítását így sem kapkodták el. Ez pedig nem túl jó ómen, különösen annak fényében, hogy épp tegnap derült ki: egy másik, szintén a vb-re épülő létesítmény, a Rákos-patak fölé tervezett új gyalogos-kerékpáros híd akár le is késheti a világbajnokságot. Az Index számolt be róla, hogy a még februárban aláírt szerződést egy hónapja módosították, és az új feltételek értelmében a korábbi 150 helyett 245 nap áll a kivitelező rendelkezésére.

Mindez azért érdekes, mert már a 150 nap is ki volt centizve: ha tartja a határidőt a közbeszerzésen nyertes Rolti–ZIB konzorcium, akkor is csak két héttel a megnyitó előtt adják át a Dagályt és a parkolóját összekötő, nettó 329,3 millió forintból épülő hidat. A mostani módosítással pedig elvileg októberig kapott haladékot a konzorcium, márpedig a projekt őszi lezárása esetén teljesen védhetetlen volna a sokak szerint amúgy is fölösleges beruházás.

A híd építését megrendelő Budapesti Közlekedési Központnál természetesen tagadták, hogy csúszás lenne. Mint az Indexnek fogalmaztak: „A kivitelezési munkák jelenleg az ütemtervnek megfelelően zajlanak, a létesítmény a FINA-vb megkezdése előtt tervezetten elkészül.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.