Vizsgálná az LMP az Éjjeli Farkasok budapesti koszorúzását

Az orosz motorosok II. világháborús emléktúrájukon útba ejtették a magyar fővárost, az ökopárt aggódik.

Katona Mariann
2017. 05. 05. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetbiztonsági bizottsággal vizsgáltatná az LMP, hogy az orosz állammal jó kapcsolatot ápoló, Éjjeli Farkasok nevű motorosbanda a II. világháborús emléktúráján Budapestet is útba ejtette. A napokban derült ki, hogy bár Lengyelországba nem mehettek, a magyar fővárosban mégis megfordultak a motorosbanda tagjai. A 168 Óra még egy videót is közölt arról, ahogy a Fiumei úti sírkertben lévő szovjet emlékmű előtt tisztelegtek. Önkényuralmi jelképből volt bőven: sarló-kalapácsot vagy éppen vörös csillagot ábrázoló zászlók is felbukkantak.

Az LMP aggódik az esetleges nemzetbiztonsági kockázat miatt. Szél Bernadett, a párt társelnöke azt szeretné, ha a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén a szolgálatok beszámolnának arról, hogy az orosz állammal remek viszonyt ápoló motorosbanda látogatása előtt milyen vizsgálatokat végeztek. Egyáltalán végeztek-e ilyet, és ha igen, akkor mire jutottak.

Az LMP mellett a Jobbik is kifejezte nemtetszését. Gyöngyösi Márton azt írta, hogy ne csak nyugat, de kelet felől is kérjük a magyarságnak járó tiszteletet. Reményét fejezte ki, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter felemeli a szavát a tiltott kommunista önkényuralmi jelképeket viselő orosz motorosok provokatív látogatása és megemlékezése ügyében és választ vár az orosz külképviselettől az eseménnyel kapcsolatban.

Az Éjjeli Farkasok nemrég az oroszországi Szmolenszkből indultak útnak, és eredetileg Minszk, Varsó és Pozsony érintésével értek volna Berlinbe, hogy ott május 9-én megtartsák a győzelem napi fő megemlékezést. Lengyelország azonban, ahogy korábban, úgy ezúttal sem engedte be őket. Két évvel ezelőtt a II. világháború befejezésének évfordulóján a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rokonszenvező motorosklub orosz tagjai Moszkvától Berlinig akartak végigvonulni, de a lengyel és a litván hatóságok is visszafordították őket a határról, ami Moszkvában felháborodást váltott ki. Az orosz külügyminisztérium „kegyeletsértőnek” nevezte lengyel és a litván hatóságok eljárását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.