Zuhan a Fidesz népszerűsége Budapesten és a megyeszékhelyeken

A falvakban még tartja magát a kormánypárt, de egy hét alatt 2 százalékot csökkent országos támogatottságuk.

MN
2017. 05. 18. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten a Fidesz 1 hónap alatt 8 százalékponttal, a megyeszékhelyeken pedig 9 százalékponttal gyengült. A falvakban még tartja magát a Fidesz, de közben a Jobbik 5-6 százalékpontot tudott erősödni ezeken a településeken – derül ki a Závecz Research felméréséből, amit csütörtökön a Hvg.hu ismertetett.

Az elemzés szerint a kormánypárt támogatottsága 27-ról 25 százalékra szűkült a teljes népesség körében. A második helyért továbbra is az MSZP és a Jobbik verseng: előbbinek maradt a tábora 13 százalékos, utóbbié – akárcsak a múlt hónapban – egy árnyalattal, 11-ről 12 százalékra bővült. Őrzi negyedik helyét a DK, támogatottsága 4 és 5 százalék között ingadozik, most az utóbbin áll.

Az LMP továbbra is – lassan egy éve – 3 százalékos, és most a Momentum mögött is ennyi választópolgár található. Az Együtt a népesség 2 százalékára számíthat, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1-1 százalékra.

Az utóbbi hónapokban folyamatosan csökken a párt nélküliek aránya, ezúttal 36-ról 34 százalékra szűkült ez a csoport. Az aktivizálódás azonban nem jelentős mértékű, a biztos pártválasztók aránya éppen csak meghaladja a választókorú népesség egyharmadát.

Jelenleg a választók kétharmadának, 5,3-5,4 millió főnek van pártpreferenciája. Legtöbben a Fideszt támogatják, nagyjából 2 millióan. Az MSZP-nek és a Jobbiknak hozzávetőlegesen 1-1 millió híve van, a DK-nak körülbelül négyszázezer, az LMP és a Momentum egyenként negyedmilliós táborral rendelkezik, olvasható a felmérésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.