A balliberálisok polgármestere nem tűri, hogy fasisztázzák a miniszterelnököt

Zavarta Berkecz Balázs stílusa, de komolyabb ok is állt a mögött, hogy a város első embere, Vass Péter kirúgta az Együtt főépítészként dolgozó alelnökét.

Koncz Tamás
2017. 06. 14. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nekem az nem tetszik, hogy valaki fasisztázza a miniszterelnököt vagy engem kritizál, amiért egy városi ünnepségen kezet fogok a köztársasági elnökkel!

– fakadt ki Vass Péter, Szigetvár polgármestere, amikor arról kérdeztük, miért rúgta ki Berkecz Balázs városi főépítészt, az Együtt alelnökét. A 2014-ben független jelöltként induló Vass Pétert a választáson egyébként az MSZP és a DK is támogatta.

Berkecz a maga részéről gyors magyarázatot adott felmentésére: az Együtt szerdán közleményben jelezte, hogy alelnöküket politikai és nem szakmai okok miatt távolították el a szigetvári polgármesteri hivatalból. A párt alelnöke korábban hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a területfejlesztési pénzek ügyében – ezután jött a felmondás, Vass Péter pedig állítólag személyesen is elismerte Berkecznek, hogy „alapvetően a területfejlesztési pénzek második körének megérkezésébe fektetett politikai remény motiválta a döntésben”. Azt is hozzátették, hogy a polgármestert már Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő is biztatta Berkecz menesztésére.

Vass Péter lapunknak nem cáfolta ezt a verziót – mint mondta, szakmai szempontból nem is tudná megítélni Berkecz Balázs főépítészként végzett munkáját – inkább egy másik szemszögből akarta bemutatni nekünk a történteket. Polgármesterként már volt konfliktusa Berkeczcel, a politikailag aktív főépítész pedig szerinte több olyan, nyers nyilatkozatot tett, amit a városvezetőként nem tolerálhatott. „Én már az év elején is próbáltam vele tisztázni, ezt a stílust nem tudom elfogadni. Városvezetőként úgy látom, hogy ha trágár jelzőket használunk, akkor más, a szakmában dolgozó politikusok azonosítani fogják ezt a város véleményével” – mondta Vass, ezzel voltaképp elismerve az elbocsátás politikai töltetét.

A polgármester azt ugyanakkor tagadta, hogy fideszes biztatásra rúgta volna ki a főépítészt: „Mondták nekem ugyan, hogy tegyem meg, de annak már két és fél éve. Na, ennyire lehet rám nyomást gyakorolni” – jegyezte meg.

Vass Péter a beszélgetés során ugyanakkor meghökkentő állításokat tett munkafelfogásával kapcsolatban: emlékeztetett, hogy ő az MSZP és a DK támogatásával lett a város vezetője, tehát a választás eredményét nézve (!) a hivatalban dolgozók 66 százalékát kivághatta volna, de két és féléves polgármestersége alatt csak két embert küldött el.

Van egy négyes alapszabályom: ne lopj, ne csalj, ne hazudj, és ne röhögj ki engem olyanért, amiről én nem tehetek

– vázolta a munkahelyi feltételeket Vass, aki állítólag ezen túlmenőn csak a szakmai szempontokat nézi egy dolgozó alkalmazásánál, a politikai szimpátia nem érdekli.

Vass Péter szerint az sem igaz, hogy Berkecz hűtlen kezelés miatt tett feljelentése állt volna a felmondás hátterében. Állítását ugyanakkor gyengíti, hogy lapunknak megjegyezte: 2018 végéig „kiszórják” a vidékfejlesztési források 90 százalékát, és most minden energiájukat abba fektetik, hogy minél több pályázati anyagot adhassanak le Szigetvár fejlesztésére – ebbe pedig nem férnek bele a Berkeczcel folytatott viták. „Ez egy három hás (halmozottan hátrányos helyzetű) város. Pénzre, beruházókra van szüksége, és én nagyon sok mindenre hajlandó vagyok a város érdekében” – összegzett Vass Péter.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a polgármester a befolyásos politikusok véleménye miatt is aggódik, és nem akarja, hogy bármi is a fejlesztési források útjába kerüljön, gyakorlatilag egyenes út vezet az örök antagonista Berkecz kirúgásához.

A menesztés kapcsán az Együtt a polgármester kiváló fideszes kapcsolatait is felemlegette: mint írták, Vass Péter is nyert koncessziót „a Fidesz trafikpályázatán”, emellett 433 millió forint értékű földet szerzett a fideszesekre szabott állami földárveréseken.

A polgármester elismerte, érdekkörük valóban megszerzett egy dohányboltot Szigetvár nyolc trafikja közül – a koncesszió megszerzéséhez pedig külön céget alapítottak, ami a Szigetvári Hústermeltető Kft. cégcsoportjának részét képezi.

Vass és felesége is tulajdonosként szerepel a további tucatnyi mezőgazdasági céghez kötődő Szigetvári Húsban, de a polgármester nem tartja összeférhetetlenek hivatásával, mivel nem ő az ügyvezető igazgató. A trafik pedig azért kellett, hogy a közelében álló boltjuk 22 dolgozójának munkahelyét is biztosítsák; így, ha valaki cigarettáért megy, ott, a boltban veszi meg a napi élelmiszert is – magyarázta a politikus.

A polgármester az elnyert földpályázatban sem lát kivetnivalót: azzal magyarázta, hogy megmaradt sertéstelepük takarmányellátásához volt szükség a termőföld megvásárlására. A sikeres pályázathoz elvégezte a gazdatanfolyamot is, és a Budapest Bankon keresztül 350 milliós MFB-hitelt vett fel a vételre. Mint hozzátette, saját családi körben összesen közel 650 hektárnyi földet birtokolnak – ebből 307 hektár az, amit a földpályázaton szerzett meg Vass –, a termeléshez használt többi területet pedig bérlik a helyi tulajdonosoktól.

Bár a polgármestert jelöltként a Demokratikus Koalíció is támogatta, Berkecz kirúgásával Vass Péter náluk is kihúzta a gyufát: a párt szerdán közleményben reagált a szigetvári eseményekre: „A Demokratikus Koalíció elítéli, hogy a szigetvári polgármester kirúgta az Együtt alelnökét. A DK szerint politikai okokból senki sem veszítheti el a munkahelyét, legyen szó önkormányzati, állami vagy piaci munkahelyről. Sajnos nem ez az első eset, hogy a DK-nak el kell határolódnia Vasstól. A DK számára az is vállalhatatlan volt, amikor a polgármester több száz millió forintért jutott földekhez a fideszes földmutyi során.”

Vass tavaly márciusban is szerepelt a hírekben: mint az Index írta, országos felháborodást váltott ki azzal a hasonlatával, amivel malacokkal vetette össze a hátrányos helyzetű gyerekeket. „Vicc az is, hogy alapvetően ma az egészséges gyerekeket a hátrányos helyzetű és nem teljesen százszázalékos gyerekeket egy iskolában taníttatjuk. Ezt az állattartásban úgy csináljuk – és ez sokkal humánusabb –, hogy az egészséges malacokat átvisszük az utónevelőbe. A gyengébbeket külön rakjuk, minőségibb kaját adunk nekik, és megpróbáljuk felhozni őket arra a szintre, hogy a jobbak közé kerülhessenek” – magyarázta egy iskolai rendezvényen a korábban állatorvosként dolgozó vezető. Az RTL Klub megkeresésére sem visszakozott, azt mondta, ez egy szemléletes példa. Azonban azt is hangsúlyozta, hogy nem szerencsés az összehasonlítás, ő sem akart egy embert egy állattal egy szintre hozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.