A csok lett az év szava

Mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek. Az év ifjúsági szava a filterbuborék lett.

MN
2017. 06. 25. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csok, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye mozaikszava lett az év szava – ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be szombaton este a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Múzeumok Éjszakája helyi programjai keretében – írta az MTI.

„A csokra azért esett Az év szava programba bevont szakemberek választása, mert mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek. Dobogós lett a brexit és a kvóta” – közölte Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) alapító tagja.

Az év ifjúsági szava a filterbuborék lett, amely az interneten elérhető közösségi oldalak tartalomkezelési módját jelenti. Szintén sok szavazatot kapott ebben a kategóriában az óratemető, ez olyan tevékenységet takar, amely feleslegesen sok időt igényel. Ugyancsak közkedvelt volt a szavazók körében a tavalyi riói olimpián bronzérmes magyar úszó, Kenderesi Tamás által a televízióban említett, majd az emiatt széles körben elterjedt sajtburesz is. (Szó szerint című nyelvművelő rovatunk a 2016-os év kifejezései közé választotta a brexit és a sajtburesz szót is.)

Az év költői szava a Széchenyi István egyik művében használt két szó, a tetthazafi és a szájhazafi. A szájhazafi olyan „pántlikás”, lármásan magyarkodó ember, akinek elmúlik a lelkesedése, ha ténylegesen tenni vagy áldozatot hozni szükséges. A tetthazafi ezzel szemben a hon javáért csendben, okosan, áldozatosan cselekszik. Ez a két jellemforma ma is tetten érhető – magyarázta a nyelvész.

Az antiszavak kategóriában a párváltás nyert, amely azt jelenti, hogy adott személy folyamatosan, komoly kötődés nélküli párkapcsolatokban él. Ebben a kategóriában versenyben volt Kis Grófo egyik dalának címe, a bulibáró is.

A nyelvész elmondta: az év szavait a Manyszi munkatársai, valamint szakmai partnereik választják ki közmegegyezés alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.