A fideszes képviselő élesen bírálta Lázárék panelbontási tervét

László Tamás szerint a német minta nem alkalmazható a magyar lakótelepeken.

MN
2017. 06. 20. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Lázárék által említett német modell a magyar lakótelepen nem alkalmazható, a német kisvárosokban ugyanis a lakások nagy része üresen állt, nem lakott benne senki, a lakások túlnyomó része, 95 százaléka közösségi tulajdonban volt – mondta László Tamás, Rákospalota fideszes országgyűlési képviselője a helyi tévében annak kapcsán, hogy a kancelláriaminiszter már korábban bejelentette, német mintára a tízemeletes panelházak lakóit családi házakba költöztetnék, az épületeket ötemeletesre bonthatják vissza. Később Orbán Viktor is felvetette, hogy a tízemeletes panelházak szintjeinek visszabontásával tegyék élhetővé a lakótelepeket.

A László Tamással készült interjúra az Index hívta fel a figyelmet.

Az okleveles építészmérnök – aki 2005–2010 között a Fidesz úgynevezett lakótelepen élők munkacsoportját vezette –  hangsúlyozta, a magyar lakótelepeken nem üresek a lakások, ráadásul „az áruk megy felfelé, ezt a folyamatot megakasztani helytelen”.

Lázár Jánossal ellentétben a képviselő úgy látja, a lakótelepeken nem a forróság jelenti a legfőbb problémát, hanem a parkolóhelyhiány. Mint mondta, Újpalotán nyolcezer parkoló hiányzik, ez a legneuralgikusabb pont a lakótelepen élők számára.

A fideszes képviselő azt is megjegyezte, a lakók arra a kérdésre, hogy érzik magukat, azt válaszolnák, szeretik a saját lakásukat, a gondok ott kezdődnek, amikor kilépnek az utcára.

„A szabad közterületeken a rendetlenség, a biztonság hiánya irritálja” őket – hangsúlyozta László, bírálva a kerület DK-s polgármesterét és egyben a kormány terveit is.

Az Index megkeresésére László elmondta, jelezte a panelbontással kapcsolatos fenntartásait a Miniszterelnökségnek. Mivel szerinte ezt a panelbontási programot nem szerencsés generálisan kiterjeszteni az egész országra. A tárca válaszában hangsúlyozta, bevonja Lászlót az előkészületekbe, a munka amúgy is még csak előkészítő szakaszban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.