A kereskedőház már nem tart igényt Nógrádi György tanácsaira

Azután bontottak szerződést a kormányzat egyik kedvenc biztonságpolitikai szakértőjével, hogy a kormányfő megbuktatásáról értekezett.

Horváth Csaba László
2017. 06. 02. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerződést bontott a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. Nógrádi Györggyel, a kormányzat egyik kedvenc biztonságpolitikai szakértőjével – értesült róla a Magyar Nemzet. A külügyminisztérium felügyelete alatt működő társaságnak 2015 szeptembere óta havonta félmillió forintért adott tanácsot a szakember, ám úgy tűnik, már nincs szükség a tudására. A kereskedőház május elsején bontotta fel vele az eredetileg határozatlan időre szóló megállapodást.

Az időzítés azért érdekes, mert alig egy héttel korábban – április végén – egy dombóvári fórumon Nógrádi a megszokottnál is megdöbbentőbb állítást tett. Közölte: „Az amerikai nagykövetség bekérette a Fidesz egyik legmagasabb rangú vezetőjét, hogy vállalja el, hogy miniszterelnök lesz. Az illető azonnal elment a miniszterelnökhöz, és elmondta az egészet.” Nem mindennapi kijelentését azonban a kormány és az Egyesült Államok nagykövetsége is azonnal tagadta. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, bár folyamatosak a Magyarországgal szembeni külföldi befolyásolási kísérletek, az, amit Nógrádi állít, nem történt meg. Az RTL Klub kérdésére pedig az amerikai nagykövetség azt közölte, hogy Nógrádi állításai „színtiszta fikciók”.

A kormányközeli biztonságpolitikai szakértő nem először hozta magát kínos helyzetbe. Korábban az Indexnek adott interjúja miatt vált hiteltelenné. A portál utánajárt Nógrádi önéletrajzának, amelyből többek között az derült ki, hogy a szakértő egy nem létező egyetem rektorhelyettesi posztját is betöltötte.

Habár az MNKH Zrt. azt nem árulta el, hogy miért mondták fel a szerződést Nógrádival, megtudtuk, nem ő az egyetlen, akivel felbontották a megállapodást. Nem dolgozik már a kereskedőháznak Lengyel Zoltán volt fideszes képviselő sem, igaz, vele már korábban – tavaly év elején – szakított a társaság. Az egykori országgyűlési képviselővel 2015 januárjában kötött tanácsadói szerződést a külügyi tárca cége, amiért havonta 800 ezer forintot kapott a volt politikus. Lengyel akkor vált ismertté, amikor 2009-ben jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság. A politikust rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszakban, könnyű testi sértésben és becsületsértésben találták bűnösnek. A képviselőt rendőrök akarták igazoltatni Budapesten, de nem voltak nála iratok, és nem működött együtt, ezért elő akarták állítani a kapitányságra. Dulakodás kezdődött, miközben a politikus és az egyik rendőr is megsérült. Nem mellékes, hogy Matolcsy György jegybankelnök rokona, Matolcsy Mátyás két és fél éven át adott tanácsot az MNKH Zrt.-nek, negyedévente közel egymillió forint fizetésért. Az ő szerződése határozott időre szólt, amit nem hosszabbítottak meg lejárta után.

Ugyanakkor továbbra is foglalkoztatja a kereskedőház Hajdu Petrát, aki korábban a Kormányzati Információs Központ sajtófőnökeként dolgozott Giró-Szász András volt kormányszóvivő irányítása alatt. Őt busás fizetésért szerződtette az állami cég, havi egymillió forintra kapott megbízást. Az egykori sajtófőnök az Egyesült Államokban, Coloradóban folytat úgynevezett ügynöki tevékenységet, és nyújt kereskedelmi szolgáltatásokat az állami vállalat számára.

Rajta kívül továbbra is igénybe veszik Lánszki Regő szolgáltatásait is, aki a II. kerület fideszes képviselője. A politikus a kereskedőháznak végzett munkájáért havi 400 ezer forintot kap. A fideszes képviselő a budapesti műszaki egyetemen végzett építészmérnökként, így innovációs szakértőként kapott megbízást az állami cégtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.