A kormány ellen tüntettek

MTI
2017. 06. 18. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatalom elleni civil összefogás megteremtése jegyében rendezett demonstrációt a Tettek ideje elnevezésű csoport vasárnap este a fővárosban a Március 15. téren. A mintegy 300 résztvevő érdeklődése mellett megtartott tüntetésen Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke úgy fogalmazott, hogy egy erkölcsös embernek felelősséget kell vállalnia azért a társadalomért, amelyben él. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy nem tesznek eleget a civileket megbélyegző törvénynek, és jogaikat akár bírósági úton is érvényesítik – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy akár bíróságon is bebizonyítják, hogy miért jogellenes a nemzeti együttműködés rendszere, továbbra is segítséget nyújtanak a jogsértetteknek, sőt a háború és a terror elől menekülőknek is – mondta a jogvédő.

Vágó Gábor politológus-közgazdász úgy vélekedett, hogy a civileknek vissza kell venniük a 2018-as választásokig a közéletet, mert az nem jelent megoldást, ha belépnek egy pártba. Ehelyett nem ideológiák, hanem célok mellett kell megszerveződnie a társadalomnak, és mind a 106 egyéni választókörzetben esélyes helyi civil jelöltet kell állítani – hangsúlyozta a szónok. Varga Andrea védőnő arról beszélt, hogy szakszervezeti vezetőként az érdekvédelem volna a feladata, ám Magyarországon mára megszűnt a valódi érdekegyeztetés, sőt a nemzeti együttműködés rendszerében társadalmi egyeztetések sincsenek.

Tarnay Kristóf diákújságíró azt mondta, hogy egyre nagyobb a független sajtó felelőssége a mindent elborító kormánypropaganda közepette. A demonstráció végén a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy helyben alakítsanak munkacsoportokat olyan témák mentén, mint a civil politizálás, az érdekvédelem hatékony formái vagy a nyilvánosság. Az így kialakuló véleményeket pedig közösen összegezzék. A demonstráció résztvevői a tüntetés elején elénekelték a Himnuszt, illetve nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.