A múltat végképp eltörölni: lefestették, eltüntették az Origo-nevet

Teljes törlés zajlik az Origo szerkesztőségében, eltüntetik a falakról a portál nevét, valószínűleg az arculatváltás jegyében.

Koncz Tamás
2017. 06. 20. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokakat az Origo munkatársai közül is váratlanul ért, hogy a szerkesztőségen belül megkezdődött a Száraz István vezérigazgató által áprilisban beígért arculat- és brandváltás: kedden elkezdték lefesteni az Origo-feliratokat, leszaggatták az üvegfelületekről a régi origós fóliákat is.

Információink szerint egyelőre nem a médiavállalat tervezett költözése áll a háttérben, 2018. január végéig érvényes bérleti szerződésük van a Central cégcsoporttal a Montevideo utcai székház egyik emeletének használatáról.

Nem szólnak hírek az Origo brand (egyébként kiszámíthatóan veszteséges) felszámolásáról sem, inkább egyfajta belső arculatváltás történik: a cég már New Wave Media Zrt. néven működik tovább, ez a név szerepel levelezésük fejlécében, és valószínűleg felkerül majd a falakra is. 

Mindez szerves része a hírportál két év alatt lezajló, teljes koncepcióváltásának: a kormányközelivé váló oldalnál szinte csak a változatlan domainnév emlékeztet az 1998-ban elinduló portálra. A 2016 tavaszán Száraz István vezérigazgatóval érkező vezetőség – a főszerkesztőből idővel tartalomigazgatóvá avanzsáló György Bence és Gábor László István hírfőszerkesztő – fokozatosan teljesen átalakította és kicsontozta a szerkesztőséget, ahonnan 2016 nyara óta tucatnyi újságíró, hírszerkesztő, rovatvezető távozott, vagy éppen rúgták ki őket.

A március elején bejelentett nagy kirúgási dömping után – ekkor hét embert küldtek el a szerkesztőségtől – távozott a techrovat teljes csapata, felállt Zirig Árpád, a Táfelspicc vezetője, és felmondott egy gazdasági újságíró, Pálfi Károly is. Féléves fennállása után megszűnt az Origo aloldalaként működő, de szellemiségében teljesen független Unikornis.

Április 24-én pedig Vajda Judit, a tévé rovat munkatársa  távozott: a 24.hu-nak adott indoklása szerint nem akar egy légtérben dolgozni olyan emberekkel, akik kiszolgálói olyan lejáratókampányoknak, mint amit az Origo a Riposttal közösen vitt Gulyás Márton ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.