A nagy trükk: egy javaslattal kerülnék ki a plakáttörvény kétharmados buktatóit

A kormányt az sem hozza zavarba, ha elbukik a plakáttörvény kétharmados megszavazása.

MN
2017. 06. 22. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányt az sem hozza zavarba, ha elbukik a plakáttörvény kétharmados megszavazása: pénteken egy új kormánypárti javaslat kerül a törvényalkotási bizottság asztalára, ami alapján egyszerű, feles többséggel is el tudják fogadtatni az elsősorban Jobbik hirdetési felületeit célzó törvénymódosítást – értesült a Hír TV.

A kétharmadról való lemondást már az egyértelművé tette, hogy Orbán Viktor haza sem jön Brüsszelből a plakáttörvény pénteki országgyűlési szavazására, Lázár János pedig csütörtöki, 93. kormányinfóján arról beszélt, hogy nem várnak sikert a voksolástól.

Ha az új módosítás átmegy, akkor viszont nincs is szüksége kétharmadra, elég lesz a kormánypárt akarata, az egyszerű többség ahhoz, hogy átszabják a plakátpiacot és a hirdetési feltételeket.

Az „átlátható kampánytevékenységet” célzó kormánypárti javaslat a településkép-védelmi törvény módosítaná egy – gyakorlatilag külön törvényként is értelmezhető – alponttal.

A módosítás értelmében:

A javaslat célja elvileg a teljes transzparencia biztosítása, a költségvetési szervek és a hatálya alá tartozó jogi személyek – így a parlamenti pártok – által megrendelt plakátkampányok átláthatóvá tételével.

A Fidesz szerint a javaslat hatékonyan járul hozzá a korrupciós kockázat csökkentéséhez, amelyet a nem átlátható árazási gyakorlatok jelentenek – igaz, ez nem vonatkozik az olyan kormányközeli civil szervezetekre, mint a CÖF-CÖKA, ami máig nem tisztázta, hogy milyen támogatással, mekkora összegből szervezte meg Gyurcsány Ferencet és Vona Gábort lejáratni próbáló bohóckampányát.

A kormánypártot mélyen feldühítette a Jobbik „Ti dolgoztok – Ők lopnak” szlogenű politikai kampánya. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint emögött egyértelműen Simicska Lajos (lapunk tulajdonosa) és a radikális párt összefonódása áll.

A Fideszben már április vége óta dolgoznak azon, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány.

A lex csicskának is nevezett javaslatot először június 14-én próbálták átverni az Országgyűlésen – sikertelenül, mert a képviselők nem szavazták meg a tervezet kétharmados részeit. Mindez azonban nem akasztotta meg a gépezetet, hiszen a feles többséget igénylő pontokat a kormánypárti többség elfogadta, Kövér László pedig továbbküldte az anyagot: Áder János köztársasági elnöknek. Az államfő megfontolásra küldte vissza a véleménye szerint töredékes és értelmezhetetlen tervezetet, ami így még egy esélyt kapott. 

A jelek szerint pedig az sem jelent majd problémát, ha a parlament július 23-án sem szavaz minősített többséggel a javaslatra – az újabb módosítással folytatódhat a játszma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.