A pénz nem számít: százmilliárd ment el a migráció elleni védekezésre

Ha kell, újabb szakaszokon épülhet határzár, ha pedig az eddigiek megerősítése válik szükségessé, akkor arra is lesz fedezet.

MN
2017. 06. 16. 4:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már eddig is százmilliárdos tételt költött Magyarország az illegális migráció feltartóztatására, az esetleges újabb feladatokra a csütörtökön elfogadott jövő évi költségvetés is tartalmaz megfelelő fedezetet – erről is beszélt a pénteki Magyar Időknek adott interjúban a nemzetgazdasági miniszter.

Mint az MTI is idézi, Varga Mihály hangsúlyozta: kezdettől fogva világos volt, hogy az illegális migráció elleni védekezés nem rendelhető alá pénzügyi szempontoknak. Idén és jövőre is minden feladatra meglesz a szükséges összeg,

ha kell, újabb szakaszokon épülhet határzár, ha pedig az eddigiek megerősítése válik szükségessé, akkor arra is lesz fedezet.

Megjegyezte: a kormány intézkedései nem voltak hasztalanok, ma Budapest az egyik legbiztonságosabb európai főváros.

A biztonság pedig minden befektetésnél alapvető szempont. A visszajelzések szerint a nemzetközi szereplők értékelik, hogy a magyar kormány nagy erőket fordít a közbiztonságra. A stabilitás, a rend akár eurómilliókban is mérhető eredményeket hozhat. Elsődlegesnek nevezte a miniszter, hogy a magyar szakemberek idehaza is megtalálhassák a számításukat, megfelelő bért kaphassanak a munkájukért. A folyamat azonban nem megy varázsütésre – emelte ki, hozzátéve: a béremelés mellett figyelni kell a képzésre is. A magyar munkanélküliség ma 4,5 százalék körül mozog, emellett több tízezren dolgoznak közfoglalkoztatottként, vagyis akadnak még olyanok, akik enyhíthetik bizonyos ágazatok szakemberhiányát.

Ennek érdekében újabb fontos intézkedésekről dönt a kormány a tervek szerint ősszel, összhangba hozzák a munkaerő-keresletet a kínálattal. Mint elmondta, az elmúlt időben feltérképezték azokat a gazdasági ágazatokat, ahol a hiányzó embereket munkanélküliek vagy közfoglalkoztatottak átképzésével gyorsan pótolni lehetne. Ilyen például a fémipar vagy a turizmus – írja a kormánypárti napilap.

Az elképzelés újdonsága a miniszter megfogalmazása szerint a célirányosságban rejlik. Egyrészt pontosan ismerni kell a piaci igényeket, tudni kell, hogy hol és milyen képzettségű emberekre van szükség. Másfelől a munkát keresők helyzetét is fel kell tárni. A lényeg, hogy a munkaügyi szervezetnek nem csoportban, egységesen kell kezelnie az álláskeresőket, hanem külön-külön kell foglalkozni velük, figyelve az adott személy életútjára, szakmai és egyéb tapasztalataira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.