A többség szerint a Jobbik lehet a kihívó

Alacsony önbizalom: erősebbnek látják egymást helyben az ellenzéki pártok.

Munkatársunktól
2017. 06. 09. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek valamivel kevesebb mint fele (47 százaléka) szerint a Jobbiknak lenne több szavazója az ellenzéki erők közül egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg a harmaduk gondol erősebbnek egy baloldali összefogást – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet májusi felméréséből. Igen sokan bizonytalanok ebben a kérdésben, a válaszadók 18 százaléka ugyanis nem tudta megítélni, melyik pártnak lehet nagyobb támogatottsága.

A Jobbikot erősebbnek látják – a szimpatizánsokon kívül – a kormánypárti szavazók és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) hívei. A szocialistákat az MSZP-n kívül támogatottabbnak gondolják az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, valamint az „egyéb pártok” szimpatizánsai.

A választók saját településükön szorosabb versenyt feltételeznek a baloldal és a Jobbik között, 11 százalékuk szerint ugyanis nagyjából ugyanakkora támogatottságot élvez a két oldal, 35 százalékuk szerint a baloldal, 36 százalékuk szerint a Jobbik az erősebb. Egyébként saját településükön a Momentum szavazói látják erősebbnek a Jobbikot (68 százalék), de az LMP és a DK táborában is felülreprezentáltak a Jobbikot támogatottabb erőnek ítélők. Érdekes módon az MSZP támogatóinak abszolút többsége (58 százaléka) helyben szintén a Jobbikot tartja erősebbnek, míg a Jobbik-szimpatizánsok között felülreprezentáltak azok, akik szerint egy baloldali összefogásnak lenne több támogatója.

Azt is vizsgálták, hogy ki lehet a legfőbb kihívója a Fidesznek. A választók relatív többsége (37 százaléka) szerint a Jobbik töltheti be ezt a szerepet a következő években, és mindössze 10 százalék vélte úgy, hogy az MSZP lehet a második erő. Jelentős azoknak a száma is, akik szerint a Fidesz egyeduralkodó marad a továbbiakban is (16 százalék). A Fidesz–KDNP táborának többsége a Jobbikot tekinti kihívónak, 22 százaléka azonban úgy gondolja, hogy a Fidesznek továbbra sem lesz versenytársa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.