Áder visszaküldte a töredékes plakáttörvényt az Országgyűlésnek

A visszaküldött törvény értelmezhetetlen, hiszen a kétharmados többséget igénylő részeit nem fogadták el.

MN
2017. 06. 15. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a plakáttörvényt Áder János köztársasági elnök csütörtökön. A döntés érdekessége, hogy a visszaküldött törvény töredékes, hiszen a kétharmados többséget igénylő részeit a parlament nem fogadta el. Ennek ellenére az egyszerű többséget igénylő részeit a kormánypárti többség megszavazta, majd a törvényt Kövér László házelnök megküldte az államfőnek. 

A visszaküldő levél szerint a köztársasági elnök megállapította: az elfogadott törvény nem felel meg annak a követelménynek, hogy a jogszabály egyértelműen értelmezhető legyen, a töredékes szöveg „ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz”. 

Áder döntése azt is jelenti, hogy a kormánytöbbség ősszel ismét nekifuthat a fideszes törvényjavaslatnak, amelynek célja, hogy korlátozzák a politikai pártok plakátkampányait. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után beszélt is arról, hogy nem adják fel. A kormánypártoknak a kétharmados többséghez csak arra van szükségük, hogy két ellenzéki képviselő ne vegyen részt a szavazáson.

A Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Inforádió Aréna című műsorában. Kövér szerint a sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt értelmetlen betűhalmaz lett a megszavazott törvény. Áder János köztársasági elnök nyilván nem tehet mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlés elé, és a frakció nem adja fel a tervét, hogy összegyűjtse a kétharmados támogatást - mondta a házelnök.

A Halász János és Kósa Lajos fideszes képviselők által benyújtott, általuk csak lex csicska néven emlegetett javaslat egyértelműen a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak” kampányára reagált. Végső formájában kampányidőszakon kívül betiltotta volna a „párt vagy a kormány érdekében vagy egyébként a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére alkalmas, politikai üzenetet közvetítő” plakát kiragasztását.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.