Áfacsökkentéssel és kedvezményekkel állítaná meg a népességfogyást a Jobbik

Inflációkövető családtámogatás, díjmentes bölcsőde – a Jobbik szerint ezzel is kezelhető a demográfiai válság.

MN
2017. 06. 02. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik számos pontból álló határozati javaslatot készít az Országgyűlésnek a demográfiai válság kezelésére – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Dúró Dóra az ország legnagyobb problémájaként jelölte meg a demográfiai válságot, amely 36-37 éve jelen van. Értékelése szerint a kormány valóban ért el előrelépést a területen, s a Jobbik is megtartaná a jelenlegi családpolitikai intézkedések döntő többségét, azonban ezek még nem érték el azt a hatást, ami Magyarország kívánt lakosságszámának eléréséhez szükséges.

Dúró pártja javaslatai között említette a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának radikális csökkentését, a családtámogatási rendszer inflációkövetővé tételét és a bölcsődei gondozási díj eltörlését. Utóbbi segítené azokat az anyákat, akik visszatérnének a munkaerőpiacra és igénybe vennék a bölcsődei ellátást – idézi a jobbikos terveket az MTI.

Dúró Dóra azt is elárulta, hogy javaslatokat dolgoznak ki az elvándorlásra, a meddőségre és a lakhatási problémákra. Bevezetnék a főállású szülőséget a többgyermekes családokban, támogatnák, hogy az első gyermek mielőbb megszülessen egy családban, és egy szülőtámogatási életjáradék kidolgozása is folyamatban van – sorolta.

Nemrég Németh Szilárd Fidesz-alelnök is beszélt a népességfogyásról, egy lakossági fórumon jóformán miniszterelnöki ukázként és „növekedési produktumként” emlegetve a gyerekszülést.

„A miniszterelnök úr világosan fogalmazott, 2030-ra azt szeretné elérni a kormány, hogy 30 ezerrel nőjön a magyar lakosságnak a száma, tehát 2030-ra növekedést kell produkálni. Nagyon nehéz lesz megfordítani, de minden döntést ez alá kell rendelni, minden döntésünket az alá kell rendelnünk, hogy ne fogyjunk el, nagyon egyszerű ennek a magyarázata, aki teleszüli a világot, azé a világ” – fogalmazott a Fidesz alelnöke, szavai pedig óriási felháborodást váltottak ki a parlamentben is. Szél Bernadett, az LMP társelnöke vállalhatatlannak tartja Németh Szilárd kijelentését, szerinte a politikusnak – miután minden nőt megsértett – távoznia kellene a közéletből. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.