Alkotmánybíróság elé kerülhet a civiltörvény

Az LMP-nek sikerült összegyűjteni a szükséges számú aláírást.

Katona Mariann
2017. 06. 23. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy összejön az ötven ellenzéki képviselő aláírása, így az LMP kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé kerülhet a civiltörvény. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke a parlamentben jelentette be, hogy saját frakciójuk mellett már megkapták az aláírásokat az MSZP képviselőitől, több függetlentől, a Jobbikban pedig jelenleg is zajlik a szignók összeszedése.

Az évente legalább 7,2 millió forintos külföldi támogatással bíró civil szervezeteknek az Országgyűlés kormánypárti többsége írta elő, hogy külön regisztrálni kell magukat, azt pedig a kiadványaikon is fel kell tüntetni, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), illetve a Magyar Helsinki Bizottság már jelezte, hogy a polgári engedetlenség eszközéhez nyúl, és nem fogják nyilvántartásba vetetni magukat.

Az itthon és nemzetközi szinten is vitákat kavart szabályozást vizsgálja az Európai Bizottság, azt elemzik, hogy összhangban van-e az unió belső piaci szabályaival és alapjogi chartájával. De kemény hangú közleményben reagált az amerikai nagykövetség is, szerintük a törvény, különösen annak a kormányzati retorikának a kontextusában, ami a külföldi támogatást elfogadó civil szervezeteket úgy mutatja be, mint melyek a társadalom érdekei ellen cselekszenek, stigmatizálja a helyi szervezeteket. Azt is közölték, az Egyesült Államokat nyugtalanítja a jogszabály, illetve nem igaz, hogy a törvény amerikai mintára született volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.