Az Együtt megszavazná a plakáttörvényt, de vannak feltételei

Bonyolódik a helyzet: Orbán Viktor nem lesz ott pénteken a parlamentben, így nem elég a két kiszavazó ellenzéki.

MN
2017. 06. 20. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját javaslattal fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez és a független képviselőkhöz Juhász Péter, az Együtt elnöke, és felajánlotta, hogy ezek elfogadása esetén képviselőik – a függetlenek közt ülő Szelényi Zsuzsa és Szabó Szabolcs – megszavazzák az úgynevezett plakáttörvényt a pénteki, rendkívüli ülésen. Korábban az MSZP is hasonló javaslatokkal állt elő, szintén kilátásba helyezte a köztársasági elnök által visszaküldött, töredékes jogszabály támogatását, de Botka László miniszterelnök-jelölt ezt megvétózta

Mint ismert, az Országgyűlés múlt szerdán kétharmados többség hiányában elutasította a plakáttörvény néven ismert, hivatalosan „a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról” szóló javaslat kétharmados többséget igénylő részeit. Az egyszerű többséget igénylő részeket a kormánypárti többség megszavazta, de a töredékes, értelmetlen jogszabályt a köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra, lehetőséget teremtve, hogy a Fidesz rendkívüli ülést hívjon össze, és még egyszer nekifusson a törvénynek.

A Fidesz–KDNP-nek jelenleg nincs kétharmados többsége, márpedig a választási eljárási törvény módosításához erre lenne szükség. Elvileg elég lenne, ha két ellenzéki képviselő nem venne részt a szavazáson vagy támogatná a javaslatot, viszont Orbán Viktor miniszterelnök nem lesz jelen, mert Brüsszelben, az Európai Tanács ülésén kell részt vennie. Ha nem ér vissza időben, a kétharmados többséghez már három ellenzéki átszavazása vagy távolmaradása kell.

Ebből két szavazatot biztosíthat az Együtt, de ehhez a következő feltételeknek kellene teljesülniük:

Ebből az öt feltételből az első három már szerepelt a korábbi javaslatokban is, a másik kettő az Együtt saját javaslata. A párt viszont nem támogatja az MSZP korábbi javaslatainak két elemét: 

Az Együtt maga ezeket a javaslatokat nem tudja benyújtani a pénteken a parlament elé kerülő törvényhez, arra csak a törvényalkotási bizottság jogosult, amely leghamarabb csütörtökön ülésezhet. Juhász szerint képviselőik a zárószavazáson csak akkor fogják támogatni a törvényt, ha „a törvényalkotási bizottság módosító javaslata az Együtt javaslata szerinti tartalommal rendelkezik majd”, egyébként nemmel szavaznak.

Bár az MSZP-nek is voltak javaslatai, kedden azt közölték, hogy nem nyújtanak be semmilyen javaslatot plakátügyben. Nyakó István sajtófőnök azt mondta: Botka László miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette a párt országos választási bizottságának ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát.

A Jobbik szerint viszont a Fidesz és az MSZP már megegyezett a plakáttörvény elfogadásáról és több baloldali képviselő biztosítani fogja a kétharmados többséget a pénteki parlamenti szavazáson. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt: hétfőn, az ötpárti egyeztetésen maga is tanúja volt annak, hogy a két párt megegyezett a politikai tartalmú plakátok kampányidőszakon kívüli tiltásában, és nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták akár Orbán Viktor hatalmának bebetonozásáért is hajlandóak összefogni a kormánypárttal.

A múlt szerdai szavazáson majdnem teljes volt az ellenzéki összefogás, egyedül a DK-s Oláh Lajos hiányzott, aki állítólag vesegörcsöt kapott, és mentőt is kellett hívni hozzá. Kedden egy másik DK-s képviselőről, Gyurcsány Ferencről írta az Atv.hu, hogy tüdőgyulladás miatt kórházba vonul, de Gréczy Zsolt szóvivő szerint pénteken a párt minden képviselője jelen lesz és nemmel szavaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.