Az MVM sajtófőnöke elárulta: a kormány tudott a CÖF-nek adott félmilliárdról

Az MVM minden támogatását egy kormányzati szerv hagyja jóvá – mondta Bentzik Réka.

Koncz Tamás
2017. 06. 02. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak nincs köze az MVM Zrt. támogatási politikájához, mivel az egy piaci cég – korábban Lázár János mellett több kormánytag és kormánypárti képviselő is ezzel hárította a kérdést, hogy a Magyar Villamos Művek valóban több százmilliós támogatást adott-e a Civil Összefogás Fórum-Civil Közhasznú Alapítványnak (CÖF-CÖKA).

Később kiderült, hogy a félmilliárdos (nagyságával a pártoknak nyújtott támogatást is leköröző) forrás közpénz, most pedig azt is megtudhattuk, hogy a kormány pontosan tudhatott a CÖF-CÖKA kipárnázásáról, mivel saját szervük hagyta jóvá az utalást: az MVM kommunikációs igazgatója, Bentzik Réka az Origónak beszélt az állami vállalat támogatási programjáról.

A PR-jellegű interjúban, melyet a 444.hu vett észre, Bentzik úgy fogalmazott:

A támogatási politikánk egységes elvekre épül, a kultúra és a tudomány támogatásán túl a jótékonykodásban is igen aktívak vagyunk. A támogatások megítélése minden egyes esetben azonos szabályok szerint történik, és minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá.

Vagyis a kommunikációs hivatal mint kormányzati szerv engedélyezte a CÖF patronálását is. Szintén figyelemre méltó, hogy Bentzik Réka elmondása szerint az MVM mindig Mindig támogató, mindig gondos gazdaként  el, és mindig a kérelmező által megjelölt összegről dönt - utóbbi alapján a CÖF-CÖKA maga jelölhette meg, mekkora támogatást várnak a Magyar Villamos Művek Zrt.-től.

A CÖF állami hizlalását nem volt egyszerű felderíteni, a kormányközeli civil szervezet ugyanis nem akart nyilatkozni támogatóiról, mondván, szerződésük szerint csak a donor hozhatja nyilvánosságra az adatokat. A MVM pedig úgy látta, az 508 millió forint nem is közpénz, hiszen maguk gazdálkodták ki, nem a költségvetésből származik. Az Átlátszó oknyomozó oldal végül közérdekűadat-igényléssel ismerhette meg az igazságot és a teljes összeget. 

Az sem mellékes, hogy a CÖF-CÖKA mire költi ezt a civil viszonylatban hatalmasnak számító adományt. Saját közleményük szerint 2016-ban csak 51 millió forintot használtak fel az MVM által küldött pénzből, a többit pedig idén akarják az alábbi célokra fordítani:

A CÖF nem mindig ilyen magasztos célokra fordította a pénzét, hiszen 2013-ban például – amikor 305 millió forintból gazdálkodott – plakátkampányt indított, hogy Bajnai Gordon politikai visszatérésére reagáljon, és a politikust Gyurcsány Ferenchez kösse.

Bentzik Réka egyébként 2,4 milliós bruttó havi alapbért kap az MVM kommunikációs vezetőjeként, melyet  teljesítményösztönzőként 20 százalékkal növelhet meg a vállalat. A Népszabadság korábban megírta, Bentzik az ismert fideszes pozicióhalmozó Szivek Norbert menyasszonya. Szivek jelenleg is az MVM igazgatósági tagja, emellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, és május 25-étől a Magyar Golfszövetség elnöke is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.