Az MVSZ azt állítja, ők az avatáson látták a Horthy-szobrot először

A Magyarok Világszövetsége tiltakozik amiatt, hogy a sajtóban a szoborállítás szervezőiként jelentek meg.

Ficsor Benedek
2017. 06. 19. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) szervezte Horthy Miklós legújabb magyarországi szobrának avatását – derül ki a szervezet lapunkhoz is eljuttatott közleményéből. Az MVSZ, amelyre több sajtótermék, így a Magyar Nemzet is a szoborállítás szervezőjeként hivatkozott, ebben a közleményben tiltakozik a titulus ellen. Állítják, semmi közük a szombaton felavatott alkotáshoz, azt a szervezet tisztségviselői a leleplezés pillanatában látták először.

Mint ismert, a kormányzó hófehér mellszobrát egy csillaghegyi szálloda, az Attila Nagykirálynak nevezett hotel udvarában avatták fel szombaton. Az eklektikus környezet, mint a leleplezéskor kiderült, remekül illik a sokféle stíluselemet felvonultató kompozícióhoz. Több civil szervezet és a Demokratikus Koalíció aligha értékelte azonban az esztétikumot, hiszen tiltakoztak a szoboravatás ellen.

Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja a tiltakozó eseményen elmondta, elfogadhatatlan, hogy Horthy Miklósnak több szobra is van országszerte, az avatási ünnepségekhez pedig szerinte a Fidesz is asszisztál. „Horthy, hogyha nem is bizonyítottan, de háborús bűnös, részt vett sok magyar zsidó deportálásában” – hangsúlyozta a politikus.

Az MVSZ vasárnap késő este küldte el emailen közleményét, amelyben tiltakoztak az ellen, hogy a szervezetet a Horthy Miklóst mintázó alkotás felavatásának szervezőiként említettük. Mint írták, az eseményt a Horthy Miklós Társaság szervezte. Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke felkért szónokként beszélt az eseményen, ám ez nem jelenti azt, hogy a szervezetnek bármilyen köze lenne a szoborhoz. Támogatják ugyan Horthy Miklós kormányzó emlékének ápolását, de idegen tollakkal, mint írják, sohasem szoktak ékeskedni.

Levelükben hangsúlyozzák, aggasztónak és egyben szándékos manipulációnak tartják, hogy egy olyan rendezvényről, amelyet végigfilmezett számos tévéstáb, ilyen mértékű félretájékoztatás kelthető.

Tévedésünk természetesen minden hátsó szándéktól mentes hiba volt csupán, hanyagságunkért elnézést kérünk. A félreértést az okozhatta, hogy az avatási ünnepség meghívóján nem volt feltüntetve, ki az esemény szervezője, így több sajtótermékhez hasonlóan mi is a meghívón kiemelt helyen feltüntetett Patrubány Miklóst és az MVSZ-t azonosítottuk, mint kiderült tévesen, szervezőként.

A szervezetet egyébként sajtójelentések már a ceremónia előtt is összefüggésbe hozták az új Horthy-szoborral. Ezek szerint tévesen.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.