Az orvosok szerint kevés hiányzást igazolhatnak a szülők

A házi gyermekorvosok azt szeretnék, ha három helyett tizenöt napot írhatna a szülő az ellenőrzőbe.

Kuslits Szonja
2017. 06. 13. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartja indokoltnak a szabályok megváltoztatását a kormány, hiszen panasz vagy negatív tartalmú visszajelzés eddig nem érkezett azzal kapcsolatban, hogy a szülők a legtöbb iskolában csak három napot igazolhatnak a gyereknek – derült ki Rétvári Bence Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselőnek (MSZP) adott írásbeli válaszából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt közölte: a hatályos előírások beváltak, és megfelelő jogi keretet nyújtanak a rugalmas, az adott iskola helyi sajátosságait figyelembe vevő szabályozáshoz.

Homlokegyenest más véleményen van a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete. Póta György elnök szerint ugyanis lényegesen jobb volna, ha a jelenlegi három helyett legalább tizenöt napot igazolhatna a szülő. A szakember szerint erre azért van szükség, mert – főleg a kisebb gyerekek esetében – igen gyakran előfordul, hogy nem súlyos beteg, csak egy kicsit köhög, esetleg kisebb hasmenése van. Ezekkel nem feltétlenül kellene orvoshoz menni, de az igazolás miatt jelenleg mégis el kell cipelni a gyereket a rendelőbe, ahol viszont a többi pácienstől komolyabb betegséggel is megfertőződhet. Póta György hangsúlyozta: nagyobb kompetenciát kellene adni a szülőknek.

A szervezet vezetője elmondta még: sokszor az orvosokat is nehéz helyzetbe kényszerítik a szülők azzal, hogy kérik őket, írják ki a gyermeket, mert fáradt, kimerült, és emiatt aznap éppen elaludt, vagy bármi más miatt nem tudott iskolába menni. Ilyenkor hiába nem lehetne, az orvosoknak nehéz nemet mondani, főleg ha bizalmi kapcsolat van a szülő és köztük. Az egyesület már két éve javasolta a minisztériumnak, hogy 15 napra emelje a szülők által igazolható napok számát, de érdemi választ azóta sem kaptak. Remélik, talán most lesz valami változás.

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium leköszönő, politikai pályára lépő igazgatója – aki egyben osztályfőnök – arról beszélt lapunknak: iskolájukban a házirend nem három nap, hanem három alkalom igazolását engedi a szülőknek egy tanévben. Ám egy alkalom nem feltétlenül jelent egy napot, lehet akár háromnapos is, vagyis a szülők összesen kilenc napot igazolhatnak. Mint elmondta, ha él a gyanúval, hogy a gyermek valójában nem volt beteg, mégis orvosi papírt hoz, inkább kapcsolatba lép a háziorvossal, hogy meggyőződjön az igazolás jogosságáról.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet: ha a szülők hamis igazolásokkal próbálják gyermekük távollétét igazolni, az bűncselekménynek számít. Ehelyett ha a család nem elégedett az igazolható időmennyiséggel, érdemes a szülői munkaközösséghez fordulni, amely kezdeményezheti a házirend módosítását. Arra a helyzetre sincsen konkrét szabályozás, amikor egy orvos szülő a saját gyermekének ír igazolást. Előfordult, hogy egy sebészorvos szülő igazolt a gyermekének vírusos torokgyulladást. Az esettel kapcsolatban a tankerületi központ állásfoglalása az volt, hogy az iskolának el kell fogadnia mint hatósági igazolást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.