Békéscsabát is bevette Andy Vajna rádiója

Jogi eljárás indul a filmügyi biztos csatornájának terjeszkedése miatt. Július közepétől sugározhatják műsorukat.

Jandó Zoltán
2017. 06. 08. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb megyeszékhelyen szólalhat meg hamarosan az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Rádió 1. Bár a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalos tájékoztatása lapzártánkig nem jelent meg, több forrásból is úgy értesültünk: a két pályázó közül a Médiatanács (MT) a filmügyi kormánybiztos (Rádió 1-et működtető) cégét, a Radio Plus Kft.-t választotta.

A tender pikantériáját az adta, hogy a használati jogosultságért két Rádió 1 volt versenyben. A békéscsabai adó ugyanis eddig is ezen a márkanéven futott. Csakhogy ez nem a Vajna csoportjához tartozó Rádió 1 volt: a területileg korlátozott névhasználati jogot még évekkel korábban szerezte meg egy helyi cég, az Interax Kft. A médiahatóság azért pályáztatta újra a frekvenciát, mert utóbbi társaság 2005-ben elnyert médiaszolgáltatási jogosultsága lejárt. A cég szerette volna folytatni a rádiózást, el is indult a tenderen, de végül Vajnáék futottak be.

Az, hogy pontosan mikor szólalhat meg az új csatorna, nem egyértelmű. A legnagyobb esélye annak van, hogy július közepén. Bő két hete ugyanis a tanács 60 napos ideiglenes szerződést kötött az Interfax Kft.-vel. Bár ennek kifutását elvileg nem kell megvárni, szakértők szerint valószínűleg figyelembe veszik majd a két hónapos prolongálást, és csak ezt követően indulhatnak Vajnáék. A Radio Plus Kft. közvetlen frekvenciaszerzése azért furcsa némileg, mert eddig a terjeszkedés más módját választotta Andy Vajna rádiója. A társaság a budapesti sáv tavalyi elnyerését követően úgynevezett hálózatba kapcsolódással kötött magához vidéki adókat. Ennek lényege, hogy a társaság nem részesedést vásárol rádiókban vagy saját frekvenciákat szerez, hanem már működő csatornákkal szerződik le, és bizonyos díj vagy reklámbevétel ellenében napi 20 órában ezeken is a Rádió 1 műsora szólhat. Az eljárás előnye, hogy a saját tulajdonban álló rádiók számával ellentétben a hálózatba kapcsolt csatornákét nem korlátozza jogszabály. Ennek megfelelően a filmügyi kormánybiztos cége nem is fogta vissza magát: tavaly november óta összesen 19 vidéki adóval kötöttek ilyen megállapodást.

A legutóbbi bővítés során ugyanakkor a Radio Plus Kft. ezzel a terjeszkedéssel már a sokak által Habony Árpádhoz kötött, vidéki rádiók reklámidejét értékesítő Radio Sales House Kft. (RSH) érdekkörébe is belegyalogolt. A Rádió 1 az elmúlt hetekben több olyan helyi adót is bevont a hálózatába (például Pécsett, illetve Sopronban), amelynek exkluzív szerződése van az RSH-val (illetve az utóbbi céggel szimbiózisban működő Kod Media Kft.-vel). Ilyen esetekben az értékesítőház tulajdonképpen leköti a vele megállapodó csatorna teljes reklámidejét, és kizárólagos jogosultságot szerez annak értékesítésére. A Rádió 1 hálózatába belépő pécsi csatornánál azonban a reggeli műsor alatt Andy Vajna csatornájának hirdetései is lementek. Ezzel pedig a KOD Média/RSH álláspontja alapján szerződésszegés történt, amire – Hanák Tamás utóbbi társaság ügyvezetőjének tájékoztatása szerint – több alkalommal is felhívták a rádió figyelmét, azonban együttműködés hiányában végül kénytelenek voltak jogi eljárást kezdeményezni.

Az ügy ezzel véletlenül sem ért véget: a pécsi történet megismétlődött Sopronban is, ahol a napokban állt át a Rádió 1 adására a helyi csatorna. Itt jogi lépésekre eddig nem került sor, „a szerződésszerű állapot visszaállítása érdekében egyeztetés folyik a soproni rádióval” – mondta Hanák Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.