Belehúz az utolsó héten az Országgyűlés

Döntések sora jön: civiltörvény, plakáthirdetések szigorítása, költségvetés, Iszlám Állam elleni szerepvállalás.

Katona Mariann
2017. 06. 12. 4:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szavazási dömping várható a nyári szünet előtti utolsó parlamenti héten: az Országgyűlés mától kezdve négy napon át ülésezik, és ami szokatlan, a képviselők lényegében mindennap döntéseket is hoznak. Az előzetes napirend szerint összesen több mint harminc új törvényt fogadhatnak el, vagy módosíthatják a már meglévő jogszabályokat.

Az egyik legnagyobb vihart kavart szabályozás, amelynek a végére pontot tehetnek, a külföldről támogatott civil szervezetek ügye. Ma első körben megtárgyalják a véglegesnek szánt változatot, ami a velencei bizottság ajánlásainak megfelelően felpuhítja az eredeti terveket. Amellett kitart a Fidesz, hogy a civil szervezeteknek be kell számolniuk arról, ha évente legalább 7,2 millió forintot kapnak külföldről, de már nem minden egyes támogatót kellene feltüntetniük, hanem csak azokat, akik félmilliónál nagyobb összeget adnak. Az megmaradt, hogy a szervezet innentől kezdve „külföldről támogatott szervezetnek” minősülne, és ezt fel is kellene tüntetnie a kiadványain, de könnyebb lenne kikerülni ebből a skatulyából. A mai rövid vita után holnap megtartják a végszavazást.

Ugyancsak holnap dönthet arról a T. Ház, hogy hozzájárul-e az Iszlám Állam elleni újabb katonai szerepvállalásunkhoz. A korábbihoz képest most valamivel több katonát küldenénk, a misszió pedig egész Irak területére vonatkozna. Kétharmados szabályozásról van szó, egyelőre annyi biztos, hogy sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatja, és az MSZP esetében is valószínűbb, hogy nem szavazzák meg. Mivel azonban csak két ellenzéki képviselő voksára van szükség az elfogadásához, a függetlenek közül – akárcsak a korábbi esetben – ez ezúttal is meglehet.

A szerdai napon is vár kétharmados döntés a parlamentre, mégpedig a plakáthirdetések szigorítása. A Fidesz terve eredetileg az volt, hogy kampányidőszakon kívül csak „piaci áron” lehetne hirdetniük a pártoknak, bár ezt a piaci szereplők nonszensznek minősítették. Mivel az ellenzéki pártok egyöntetűen tiltakoztak, a Fidesz végül elfogadta az LMP javaslatait, bízva ezzel a zöldpárt támogatásában. Gulyás Gergely Fidesz-alelnök elmondása szerint így már azt szabályoznák, hogy kampányidőszakon kívül egyáltalán ne lehessen politikai hirdetést közzétenni reklámhordozókon, de még a kormánynak sem. Habár a cél az volt, hogy az LMP támogatásával meglegyen a szükséges szavazatszám, Hadházy Ákos szerint viszont köszönőviszonyban sincsenek javaslatai a Fidesz által megszövegezett dokumentummal, így valószínűleg nem fognak igen gombot nyomni. Vagyis könnyen lehet, hogy a Fidesz terve el is bukik.

Csütörtökön fogadhatják el a jövő évi költségvetést. Ezután a nap – és várhatóan a tavaszi parlamenti szezon – zárásaként több ellenzéki javaslat is a parlament elé kerül, de az eddigi kormánypárti gyakorlatnak megfelelően nagy eséllyel lesöprik őket az asztalról. Ez a sors várhat az MSZP javaslatára, amely eltörölné a lex CEU néven elhíresült felsőoktatási törvény módosítását, ahogyan az LMP-sek sokadik próbálkozása is ilyen véget érhet az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről. Valószínűleg elbukik a Jobbik alaptörvény-módosító javaslata is, amely a korábban Orbán Viktor által benyújtott migránsellenes szöveget veszi át, csak kiegészíti a letelepedési kötvények eltörlésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.