Botka László a CEU-törvény visszavonását ígéri Brüsszelnek

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje jövőre győzelemre számít, és az Orbán-kormány megbüntetését kéri.

MTI
2017. 06. 01. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az MSZP győzelmet arat a jövő tavaszra tervezett országgyűlési választásokon, akkor visszavonja a Közép-európai Egyetemet is érintő felsőoktatási törvényt – ígérte meg Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság (EB) első alelnökének tegnapi találkozójukon. Ezen felül abbahagyja a civil szervezetek – az Európai Unióban példátlan – megbélyegzését – jelentette ki a párt miniszterelnök-jelöltje brüsszeli kétnapos látogatását követően tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön. Botka László szerint „Magyarországon a szocialista párt és a demokratikus ellenzék az európai demokratikus jogállam helyreállításában érdekelt”. Majd az EB-alelnöktől azt kérte, hogy az Orbán-kormányt büntessék, ne Magyarországot. Az esetleges „kétsebességes Európa” létrejöttéért előre is Orbán Viktor miniszterelnököt tette felelőssé, s hangsúlyozta, hogy a magyarok több mint kétharmada elkötelezett az európai értékek, az európai együttműködés és az Európai Unió mellett. A szocialista politikus szerint hatékonyabb és igazságosabb unióra van szükség, mert az Európát ért olyan kihívások, mint a migrációs hullám, azt mutatják, hogy lehetnek veszélyek, amelyeket nem lehet a korábbi eszközökkel kezelni. – A megfelelő megoldások keresésével töltött idő pedig lehetőséget adott és ad a populizmus előretörésének, amely leginkább Magyarországra igaz – korholta hazánkat Szeged ellenzéki polgármestere, egyben az Európai Uniót is hibáztatta, hogy „elszakadt az emberektől”. – Elképesztő az igazságtalanság az unióban a nemzetállamokon belül és az egyes tagországok között is, például a bérkülönbségek terén, továbbá nincs európai szintű védelme a munkavállalóknak – sorolta az általa észlelt brüsszeli hibákat Botka László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.