Budapest népirtássá nyilváníttatná a közel-keleti keresztények lemészárlását

Kanadában folytat tárgyalásokat Balog Zoltán. A miniszter szerint erősíteni kell a nemzetközi összefogást.

MN
2017. 06. 08. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elöljáróban a miniszter kiemelte: Kanadában nagy örömmel fogadták, és nagy elismeréssel adóznak mindazért, amit a budapesti kormány a bajban lévő, sokszor életveszélyes fenyegetettségben élő közel-keleti keresztényekért tett és tesz. Hozzátette: kanadai tárgyalópartnerei kivált méltányolták, hogy a kormányzat a keresztények fenyegetettségével és megsegítésével foglalkozó államtitkárságot is életre hívott.

Balog Zoltán beszámolt az MTI-nek arról, hogy látogatása első napján, szerdán Ottawában tárgyalt Jean-Yves Duclos családügyi, ifjúsági és szociális miniszterrel, az ugandai születésű Arif Virianával, a kulturális örökség minisztériumának környezetvédelemért is felelős államtitkárával, továbbá öt konzervatív parlamenti képviselővel. Valamennyi tárgyaláson szóba került, hogy hogyan erősíthető a nemzetközi összefogás az üldözött közel-keleti keresztények védelmében, s ennek megvalósításához milyen konkrét intézkedésekre lenne szükség.

Balog Zoltán tájékoztatta partnereit azokról a konkrét magyar kormányzati intézkedésekről, amelyek az üldözötteket segítik: így például a szír katolikus és a szír ortodox egyháznak, a káldeusoknak vagy a koptoknak nyújtott jelentős anyagi támogatásról, az otthonukból elűzött iraki keresztényeket ellátó erbíli Szent József-kórháznak gyógyszerekre nyújtott adományokról vagy az iraki Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak rendbehozatalához nyújtott anyagi segítségről.

„Kormányzati szinten ilyen határozott kiállás a keresztények mellett példa nélküli” – idézte egyik tárgyalópartnere magyar kormányról megfogalmazott értékelését Balog Zoltán az MTI-nek.

A családügyi, ifjúsági és szociális ügyi miniszterrel folytatott megbeszéléseiből azt emelte ki, hogy „a kanadai családtámogatási rendszer hasonló az amerikaiakéhoz, s érdekes, hogy egy más ideológiai hátterű kormányzat hasonló intézkedésekkel segíti a családokat, mint a magyar kormány”.

Különösen elgondolkodtatónak és a magyarországi romaintegrációra nézve is tanulságosnak nevezte Jean-Yves Duclos miniszter beszámolóját a kanadai őslakosok integrációjára kidolgozott korábbi kormányprogram kudarcáról. E program értelmében az őslakos kisgyermekeket elszakították családjuktól, internátusba küldték őket. A következmény nem az integráció lett, hanem szétesett családok egész sora, az elidegenedett fiatalok nemzedéke, az öngyilkosságok megnövekedett aránya.

Az Arif Viriana kulturális miniszterhelyettessel tartott eszmecserén a többi között az ’56-os magyarok kanadai szerepvállalásáról esett szó, s arról, hogy az 1956 után Kanadába érkezett magyarok milyen sokat tettek új hazájuk gyarapodásáért is.

Balog Zoltán elmondta: Kanadában létezik egy színmagyar falu, Eszterháza, amelynek templomához, a templom felújításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma is hozzáteszi a támogatását.

Balog Zoltán szerdán este még találkozott Ludwig Klimkowskival, akinek alapítványa szervezi, hogy szobrot állítsanak a kommunizmus áldozatainak emlékére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.