időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Bundaügy miatt házkutatás volt a Magyar Kézilabda-szövetségnél

MN
2017.06.07. 20:02

Állítólag egyes játékvezetők alkalmanként befolyásolhatták a mérkőzések végkimenetelét.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai szerdán házkutatást tartottak a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) egyik irodájában, és ott dokumentumokat, okiratokat foglaltak le – közölte a szövetség. Az MKSZ úgy fogalmaz: „az intézkedés oka, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján vesztegetés és vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja merült fel”.

„A kézilabdában régóta közszájon forgó szóbeszéd szerint egyes, jellemzően a kieséstől fenyegetett klubok kérésére a játékvezetők alkalmanként befolyásolhatták a mérkőzések végkimenetelét” – olvasható a közleményben, vagyis bundaügy gyanúja miatt folyik a nyomozás.

Az ügyet Kocsis Máté, a szövetség elnöke (és a VIII. kerület fideszes polgármestere) jelezte a hatóságoknak. A közleményben azt írják: a nyomozás eredményének függvényében az ügynek személyi és egyéb konzekvenciái is lehetnek, mindaddig azonban, amíg ennek az ellenkezője bizonyítást nem nyer, az MKSZ vélelmezi az eljárás alá vont személyek ártatlanságát. További információkat a szövetség csak az ügy minden részletének ismeretében kíván közölni.

A közleményhez csatolt idézetekből kiderül, hogy korábban a csapatok maguk fizették az NB I-es meccsekre a bírókat, de 2015-től kezdve ezt az MKSZ átvállalta. Kocsis Máté tavaly májusban a szövetség küldöttgyűlésén azt mondta, jobban szereti, ha nem a csapatok rendezik az öltözőben a bírókkal a bíróküldési költségeket, az idén május 19-én pedig azt, hogy „nem kerülhet az ország egyik legnagyobb sportága abba a gyanúba sem, abba a pillanatnyi rossz érzésbe sem, hogy nem a pályán dőlnek el a meccsek”. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.