Demeter Márta: Magyarázattal tartozik az MSZP

Keményen bírálta a plakáttörvénnyel összefüggésben az MSZP-t a pártot nemrég elhagyó politikus.

Katona Mariann
2017. 06. 26. 4:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg független képviselő a Magyar Nemzetnek kifejtette, hogy az Országgyűlésen végül egy feles jogszabállyal átvitt fideszes javaslat egyértelműen mutatja, hogy a kormánypártok mindenre képesek a hatalom megtartásáért, de szerinte az is fontos tanulság, hogy az MSZP aktív szereplőjévé vált a játéknak. Mégpedig azzal a szerinte nagyon rossz politikai döntéssel, hogy a múlt heti ellenzéki egység után az MSZP mégis készített egy saját módosító javaslatot, egyeztettek a Fidesszel, és nem tettek meg mindent, hogy az általuk összeállított szöveg ne kerüljön a parlament elé, így ne azzal szembesüljenek az emberek, hogy az ellenzék egyik pártja hajlandó alkudozni a leváltandó kormánypárttal.

– Az MSZP vezető politikusainak is érezniük kell, mennyire erős az ellenzéki választók igénye bármifajta együttműködés elutasítására a Fidesszel, és ezt az elvárást nem lehet semmiféle fontosnak vélt politikai-technikai szempontra hivatkozva felülírni – mondta Demeter, hozzátéve, hogy az elmúlt hét eseményei felvetik a kollaboráció gyanúját. A plakáttörvény nyomán kialakult helyzet nemcsak a Fidesz, de az MSZP felelőssége is. A Fidesz motivációja ismert, ám az MSZP a döntéseire magyarázatot kell hogy adjon a választóknak. – Mert így hogyan bízhatnának az emberek abban, hogy az MSZP biztosan nem támogat majd bármely más, a Fidesz hatalmát bebetonozó javaslatot? – tette fel a kérdést.

A politikus szerint az MSZP-nek garanciát kell adnia arra is, hogy többé nem fordul elő ilyen eset. A választói bizalomhoz és az ellenzékbe vetett hithez ugyanis nem elegendő az a remény, hogy „valamelyik pillanatban, valakinek talán sikerül megakadályoznia, hogy az MSZP együttműködjön a Fidesszel”.

Demeter szerint a mostani helyzetben különösen felértékelődik azoknak az ellenzéki szereplőknek a fontossága, akik egyértelműen kimondják és tetteikkel is azt tükrözik, hogy nem lehet együttműködni a Fidesszel. Kérdésünkre azt mondta, hogy több ilyen erőt is lát az Országgyűlésben és a parlamenten kívül. Jövőjével kapcsolatban pedig megismételte: nem tervezi, hogy bármelyik pártba is belépne, de szoros együttműködésre törekszik az ellenzéki erőkkel.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szocialisták támogatják-e majd a Jobbik plakáttörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványát. Az LMP pénteken jelezte, ha a Jobbik arra hivatkozik, hogy államigazgatási szerv nem ellenőrizheti a pártok gazdálkodását és működését, akkor támogatják a beadványt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.