Egyelőre nem adja el a főváros a Bálnát

Római-part: A testület felkérte Tarlós Istvánt az engedélyezési eljárások megindítására.

MTI
2017. 06. 14. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyüzemben zajlottak az események a Fővárosi Közgyűlésben. Röviden, vázlatpontokban összefoglaljuk mi történt:

– Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes visszavonta a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján értékesítéséről szóló javaslatát. Tarlós István főpolgármester a napirendi vita elején közölte, hogy az előterjesztő visszavonta a javaslatot. 

– Római-part: a testület felkérte Tarlós Istvánt az engedélyezési eljárások megindítására, s arra, hogy gondoskodjon a Duna-parti nyomvonalon megvalósítandó árvízvédelmi létesítményről. Több ellenzéki fővárosi képviselő a vitában arról beszélt, hogy a hiányos dokumentumok miatt, bizonyos tervek ismerete nélkül nem lehet a kérdésben felelősségteljes döntést hozni. Tarlós István kiemelte: a védmű ügyében már 5-6 szakvélemény készült, és már „nincs idő várni\", mielőbbi megoldásra van szükség.

Az ülés kezdete előtt mintegy húsz aktivista a „Római-part megmaradásáért küzdő civileknek” a HelloRómai – Lángos vagy beton című újságját osztogatta a közgyűlésen megjelenteknek. Közben olyan transzparenseket lehetett látni, amelyekre az volt írva: „Elérhető, nyilvános dokumentumokat, terveket, igazolásokat!”; „Meg kell hallgatni a helyiek véleményét!”; „Mobilgát = Havária”.

–A tervek szerint a 1,8 milliárd forintból megújul a Blaha Lujza tér. A rekonstrukció kivitelezése a jövő év végén kezdődhet majd meg és 2019 végére fejeződhet be. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közölte, hogy most kezdik el a tervezést.

– Megépül az M3-as zajvédő fala a XV. kerületben.  A tervek szerint 2018-ban készül el a zajvédő fal a Wesselényi utcai gyalogos-felüljáró és a Szentmihályi út között 1,2 kilométer hosszon. A magassága 4 méter lesz, az alsó része cementkötésű faapríték anyagú zajárnyékoló elemekből, míg a felső két méter magas átlátszó elemekből készül majd.

– A testület emellett egyhangúlag támogatta a Budapest és a kárpátaljai Beregszász közötti testvérvárosi együttműködési megállapodást.

Az ülés kezdetén egyperces néma felállással adóztak a június 5-én, életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth nagydíjas és Kossuth-díjas író emlékének, aki 2012-ben lett Budapest díszpolgára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.