Egyelőre nem támogatja a kormány a Planetárium felújítását

Rétvári Bence szerint a Planetárium korszerűsítése „alapvetően nem állami feladat”.

MN
2017. 06. 07. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak állítólag fontos a budapesti Planetárium megmentése, de egyelőre nem ad támogatást annak korszerűsítéséhez – derül ki abból a válaszlevélből, amelyet Rétvári Bence államtitkár küldött Burány Sándor szocialista és Kepli Lajos jobbikos képviselők írásbeli kérdéseire. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az egyedülálló intézmény június 18-án bezár, hogy elvégezzék a tető halaszthatatlan szigetelését, de nem tudni, hosszabb távon tovább működhet-e.

Az épületet 2015-ben rongálta meg egy vihar, majd a focihuligánok, de a 40 éves Planetárium egésze, így a vetítőgépe és a teljes infrastruktúrája is végletesen leromlott állapotba került. A teljes rekonstrukció 2,6 milliárd forintba kerülne, ami kormányzati támogatás nélkül nem valósulhat meg. Rétvári szerint viszont a Planetárium nem állami intézmény – a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat tartja fenn – így a fejlesztés, például a vetítési technológia korszerűsítése „alapvetően nem állami feladat”.

A kormány csak akkor járulna hozzá a felújításhoz, ha sikerülne rendezni a Népliget tulajdoni viszonyait. A 112 hektáros park ugyanis az állam, a főváros, a X. kerületi önkormányzat és a BKV osztatlan közös tulajdona, és ennek rendezése nélkül „értéknövelő felújítás, műszaki és szakmai fejlesztés költségvetési forrásból nem támogatható”. 2016-ban készült ugyan egy tanulmányterv a park fejlesztésére, de eddig ebből semmi nem valósult meg.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.