Egyre nagyobb a zavar az MSZP-ben

Meglepő: a Jobbikhoz köti az MSZP, hogy támogatja-e a civiltörvény elleni alkotmánybírósági beadványt.

Katona Mariann
2017. 06. 22. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tiltakozott minden fórumon az MSZP a kormánypártok által elfogadott civiltörvény ellen, most mégis meglepő feltételhez, konkrétan a Jobbikhoz kötik, hogy az alkotmánybírósági beadványt támogassák – értesült lapunk.

Az LMP vinné a taláros testület elé az ügyet – csakúgy, mint a lex CEU vagy éppen a Taigetosz-törvénynek nevezett szabályozás esetében –, azonban szükségük van hozzá legalább ötven képviselő aláírására. Tóth Bertalannak, a szocialisták frakcióvezetőjének az LMP-s kezdeményezésre adott válaszából az derül ki, hogy az MSZP tagjai csak akkor írják alá, ha a Jobbik is. Tóth kérte, hogy az indítvány véglegesítése előtt az LMP vezetése szerezze meg a Jobbik elvi támogatását is.

A szocialisták magatartása már csak azért is meglepő, mert eddig élesen tiltakoztak a civiltörvény miatt, gyűlöletkeltésre alkalmas megbélyegzésnek nevezték; az Országgyűlésben is ellene szavaztak, most viszont mégsem állnak ki egyértelműen az alkotmányossági kontroll mellett.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke abban bízik, hogy a pénteki rendkívüli parlamenti ülésen lehetősége lesz az ellenzéki képviselőknek aláírni a beadványt. A Jobbik még nem döntött, de Volner János frakcióvezető néhány nappal korábban lapunknak úgy fogalmazta meg általánosságban a pártjuk hozzáállását, hogy a demokratikus kontrollnak igyekeznek teret engedni.

Az MSZP-n belül egyre inkább érezhető egyfajta zavar az elmúlt időszakban, ennek csak egyik példája volt a plakáttörvény kapcsán kialakult káosz. Ráadásul ezzel egy időben néhány nap alatt két teljesen eltérő stábot is megneveztek mint – lényegében – kampánycsapatot.

A kampányfőnöknek kinevezett Tóbiás József már napokkal ezelőtt közölte, hogy három ember segítségére számít közvetlenül: Tóth Bertalanéra, a korábbi kampányfőnök Molnár Zsoltéra, illetve Baja Ferencére. Ehhez képest kedden, amikor hivatalosan is megalakult az MSZP-t kampányidőszakban gyakorlatilag irányító országos választási bizottság (ovb), Nyakó István sajtófőnök egy teljesen más stábot jelentett be. Azt mondta, hogy az úgynevezett országos kampányigazgatóság tagja lesz Botka László miniszterelnök-jelölt, Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi György kommunikációs igazgató, illetve Botka László főtanácsadója, Ruff Bálint. Róla egyébként a kormánybarát sajtó írta meg, hogy korábban dolgozott Fodor Gábor mellett az akkor általa vezetett környezetvédelmi minisztériumnál, majd az azóta megszűnt SZDSZ-nél is.

A Magyar Nemzethez eljutott információk alapján a két különböző csapat felkérése miatt volt is vita Botka László és Tóbiás József között, de ettől függetlenül a kampányban mindkét stáb működni fog majd.

Úgy tudjuk, heves viták alakultak ki Kerényi György kommunikációs igazgató kapcsán is. A Magyar Nemzet információi szerint a szocialisták múlt heti frakcióülésén igen kemény kritikát kapott Kerényi György a Czeglédy Csaba őrizetbe vételére adott első reakció miatt. Miközben ugyanis a párt többsége politikai indíttatású akcióra gyanakodott, Botka László miniszterelnök-jelölt azt jelentette be, hogy a párt etikai bizottságával vizsgáltatja az ügyet, illetve felfüggeszti a szombathelyi politikustársuk ügyvédi irodájával kötött keretszerződésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.