Egyszerre többen támadtak a polgármesterre, aki már elhagyta a kórházat

Mali Zoltán Drávapiski polgármestere az általa üzemeltetett boltok közös teraszán ült, amikor megtámadták.

Babos Attila
2017. 06. 12. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megverték szombat délután a Baranya megyei Alsószentmártonban Mali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét. Többen több oldalról támadtak rá, majd a földön fekvő embert is ütötték, rúgták. Mali Zoltán Alsószentmártonban élelmiszer- és dohányboltot s kocsmát is üzemeltet.

Drávapiski polgármesterét a pécsi klinika sürgősségi osztályára szállították, de tegnap reggel saját felelősségére elhagyta a kórházat. Eltört az orra, zúzódásai vannak, az egyik keze komolyan földagadt, fején kisebb kötések. A történtekhez képest jól van.

Lapunk munkatársa vasárnap délután Siklóson, egy kávézóban találkozott a bántalmazott polgármesterrel. Mint elmondta, ő korábban rögbizett, polgármesterként az ormánsági uzsorásokkal küzdött, volt már, hogy adott is, kapott is, ám ilyen nagyon és ilyen aljasul még nem verték meg. Úgy emlékszik, nyolcan is lehettek, akik rátámadtak, ám mint elmondta, elég hamar elsötétült előtte a világ; amikor magához tért, már befejeződött a támadás. Az elkövetők között egyértelműen azonosítani tudta Budai Lászlót, Alsószentmárton polgármesterét.

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz a rendőrség; négy férfit állítottak elő, mindegyikük helyi lakos, egyikük Budai László. A faluba a verekedés után tíz autóval szálltak ki a rendőrök, a történtek után több százan is az utcára mentek a helybeliek közül. Hétfő estig várhatóan marad a rendőri jelenlét, amikor is falugyűlést tartanak, „a településen kialakult helyi viszályok és konfliktusok véleményezése, megtárgyalása” miatt.

Szűk egy perc alatt zajlott le a támadás. A térfigyelő kamerák szerint az alsószentmártoni polgármesternek tűnő, nagydarab férfi nekifutásból támadt rá egy, a kocsma, a trafik és a bolt közös teraszán egy bárszéken ülő férfira. Utóbbi a képek szerint Mali Zoltán volt, vagyis nem kocsmai verekedés volt, hanem célzott támadás.

Alsószentmárton Baranya déli részén, a horvát határtól három kilométerre, az Ormánságban található. Közel 1300-an, szinte kizárólag romák lakják, az ország talán első tisztán cigány települése volt már 1980 körül. Néhány beházasodott, nem cigány ember él itt, szintén nem cigány a falu katolikus plébánosa. Az utóbbi időben egyre több fiatalnak lett munkája a mohácsi vágóhídon, illetve a bólyi Eckerle-gyárban.

Mali Zoltán és Budai László a közelmúltig jó, barátinak mondható kapcsolatban álltak. Drávapiski polgármestere segítette a 27 éve, 1990 óta alsószentmártoni képviselő Budai László polgármesteri kampányát. Utóbbit egyébként még szombat este, kihallgatása után elengedték a rendőrségről. Mint a Magyar Nemzetnek elmondta, nem tett terhelő tanúvallomást. Bár többet nem közölt, annyit azért megjegyzett, nem ő verte meg Mali Zoltánt, drávapiski kollégája csupán elcsúszott, beverte a fejét.

Jellemző egyébként a helyzetre, hogy tegnap Alsószentmártonban legalább tíz emberrel beszéltünk, mégsem látott senki semmit. Mindenki azt mondta, vagy ott sem volt, vagy csak a verekedés után érkezett. Már aki egyáltalán állította, hogy verekedés történt, mert a „csak elcsúszott, és beverte a fejét” vélekedés is általános volt. Véleményüket azonban többen kifejtették. Úgy tűnik, a többség megelégelte, amit Mali szerintük művel. Sokaknak volt valamilyen sérelmük a drávapiski polgármesterrel szemben: megverte, fölpofozta vagy megverette őket „saját falujukban”. Illetőleg „kiskirálykodik” Alsószentmártonban, azt gondolja, a falu igazából az övé, ő irányít ott, élet és halál ura, kitilt embereket a boltból, pusztán azért, mert neki ellentmondtak vagy rosszat mondtak róla.

Kosztics Péter Pál is állítja, és ezt mások is megerősítették: őt egy hete pofozta föl Mali Zoltán. Mégsem a polgármestert vitték be a rendőrök, hanem őt, mondván, ezzel nagyobb bajt, akár a szombatihoz hasonló helyzetet is meg lehet előzni. Kosztics Péter nem is dohányzik, nem jár a trafikba, viszont néhány hete egy falugyűlésen szóvá tette, hogy teret kell adni a mozgóboltosoknak, mert Mali Zoltán kitilt embereket az üzletéből, és amúgy is rossz és drága az áruja. Szerinte egyértelmű, hogy ezért ment neki a polgármester, aki nem tűri, hogy ellenszegüljenek neki. Az öt gyermeket nevelő Puskás László pedig egyenesen azt állította, hogy Mali Zoltán megverette őt. Kétszer is összetűzésbe került vele. Először amikor testvérét azzal vádolta meg, hogy betörte a bolt üvegét, másodszor pedig akkor, amikor „beszólt” a drávapiski polgármesternek, éppen Kosztics Péter Pál fölpofozása miatt.

Mali Zoltán lapunknak mindkét esetet tagadta, illetve nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget, szerinte fölfújták ezeket a vitás ügyeket. A mozgóbolt témája valóban konfliktusforrás a két polgármester között. Mali szerint őt mint helyben adót fizetőt támogatni kellene, Budai szerint viszont az emberek mozgóboltra vonatkozó igénye jogos.

Most viszont elmérgesedett a viszony. Mali Zoltán többfelé is állította, a Facebookra is feltette, hogy Budai László szerinte lopja a falusiak pénzét. Ezt a Magyar Nemzetnek is elmondta, azt állítva például, hogy az alsószentmártoni polgármester önbetörést is elkövetett. Ez már az előzőekhez képest is igen erős állítás, nagyon komoly konfliktusforrás. Ráadásul állítólag még több is forog kockán a faluban, mert van egy uniós pályázat, amelyről úgy vélik helyben, hogy Alsószentmártonnak van esélye megnyerni. Márpedig sok pénzről van szó: kétszer 200 millió forintról, amit településrehabilitációra lehetne költeni. Úgy tudni, már meg is kezdődött az ingatlanok felvásárlása, de legalábbis tervbe van véve, és Mali Zoltán is pályázik mindkettőre, a pályázatból ő is szeretne magának egy kis részt, amit viszont helyben nem mindenki akar – állítólag a helyiek többsége és a polgármester sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.