Elhunyt Rubovszky György

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő 1994 óta volt tagja a magyar parlamentnek.

MN
2017. 06. 21. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Rubovszky György kereszténydemokrata országgyűlési képviselő – tájékoztatta a kisebbik kormánypárt elnöke szerdán az MTI-t.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: Rubovszky György, a KDNP alapító tagja, országgyűlési képviselője szerdán este „nemes lelkét visszaadta teremtőjének”.

A parlament honlapján közzétett életrajza szerint Rubovszky György 1944. február 1-jén született Budapesten. Az általános és a középiskolát Budapesten végezte, 1962-ben érettségizett az Eötvös József Gimnáziumban. Ezután egy évig a Beloiannisz Híradás-technikai Gépgyárban dolgozott, majd a Kandó Kálmán Technikumban vállalt gondnoki állást. 1966-tól a X. kerületi, két évvel később a XI. kerületi tanács igazgatási osztályán szabálysértési előadó volt.

Munkája mellett esti tagozaton elvégezte az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát. 1970-től ügyvédjelölt, majd az 1972-ben letett szakvizsga után ügyvéd a 14. sz. ügyvédi munkaközösségben. 1977–1991 között a munkaközösség vezetője volt. 1991-ben Város FM Kft. néven vállalkozásba kezdett, aztán magángyakorlatot folytatott, s csak polgári peres ügyeket vállalt.

Két szakmai szövetség – 1968-tól a Magyar Jogász Szövetség, illetve a jogutód, Magyar Jogász Egylet, 1988 óta a Független Jogász Fórum – tagja volt. 1990-ben önkormányzati képviselőként a Fővárosi Vagyonkezelő Rt. és a Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalat felügyelőbizottságába delegálták.

1989 előtt nem foglalkozott politikával. Neveltetéséből eredően a kereszténydemokráciával kereste a kapcsolatot. 1989 júniusában csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárt szervezőihez, a párt alapító tagja. 1989–1990-ben a II. kerületi szervezet alelnöke, 1991. januártól 1992. november 20-ig a budapesti koordinációs szervezet elnöke volt. Az országos választmány 1992. november 21-i ülésén Surján László elnök javaslatára ügyvezető titkárrá választották. Az 1990. évi országgyűlési választásokon sem a Budapest 2. sz. (II. ker.) választókerületben, sem a fővárosi (6.), sem az országos (16.) listán nem jutott mandátumhoz. Az 1990. évi önkormányzati választásokon pártja listájáról bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe, a szociálpolitikai és lakásügyi bizottság alelnöke, a jogi és közigazgatási, az ingatlanegyeztető, az egészségügyi és sport-, valamint a várostervezési és -fejlesztési bizottságok tagja volt.

Rubovszky György 1994 óta volt tagja a parlamentnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.