Ellehetetlenítette az önkormányzat az erzsébetvárosi ételosztást

A Heti Betevő több mint három évig adott meleg ételt vasárnaponként a Klauzál téren, de most vége.

Kovács Áron
2017. 06. 02. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befogadó helyszínt keres a Heti Betevő Egyesület VII. kerületi csoportja, miután az önkormányzat ellehetetlenítette a vasárnaponként az erzsébetvárosi Klauzál téren megrendezett ételosztásukat. A jelenleg magánterületen működő egyesület közleménye szerint a kialakult gyakorlat megalázó, és meghaladja az önkéntesek teherbíró képességét, így ha három hónapon belül nem találnak új helyszínt, be kell szüntetniük a tevékenységüket.

A Heti Betevő már három és fél éve gyűjt pénzt az erzsébetvárosi bulinegyed szórakozóhelyein, amelyből hetente egyszer legalább kétszáz embernek tudnak jó minőségű, ízletes egytálételt főzni a szintén önkéntes munkában dolgozó szakácsok – illetve egyéb felajánlásokból süteményt és gyümölcsöt is adnak a „vendégeknek”. Az ötlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy már a VIII. kerületben, Székesfehérváron, Pécsen és Makón is elindultak hasonló kezdeményezések.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kerületi önkormányzat nem hosszabbította meg az egyesület tavaly májusban lejárt közterület-használati engedélyét a „tér egyéb célú hasznosítási terveire” hivatkozva. Erről részleteket nem árultak el, csak annyi biztos, hogy már az előző, szocialista vezetés alatt is tervben volt, hogy mélygarázst építenének a tér alá, és az ötlettől a fideszes többség sem állt el, de egyelőre nincs forrás a megvalósításra.

Az idén áprilisig engedély nélkül, a gyülekezési jogra hivatkozva, a rendőrségen bejelentve folytatták az ételosztást, de az önkormányzat nem fogadta el, és „a kerület rendjével kapcsolatos szabályok megszegése miatt” 30 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújtotta a szervezetet. A bírság befizetése után a Heti Betevő úgy döntött, hogy magánterületen folytatja az ételosztást. Ez úgy néz ki, hogy a rászorulókat húszas csoportokban kell átkísérni a Klauzál térről a magántulajdonú szórakozóhelyhez. Ezt azonban megalázónak és fárasztónak tartják az önkéntesek.

Az egyesület kérte a kerületet, hogy jelöljön ki más helyszínt, és a polgármesteri hivatal ki is adott egy július 2-ig érvényes közterület-használati engedélyt a Nagykörúton kívül található Almássy térre. Ennek azonban az a feltétele, hogy meglegyenek a szükséges szakhatósági engedélyek, így az egyesület a lehetőséggel egyelőre nem tudott élni. Kérték ugyan, hogy használhassák előkészítőként az önkormányzat egyik helyiségét, de válasz egyelőre nem érkezett, és ha megkapnák is, jelentős beruházásokat kellene végrehajtani az ételosztás beindításához.

Az egyesület ezért önkormányzatok, magánszemélyek, partnerszervezetek jelentkezését várja, hogy folytatni tudja a munkát. Ha nem sikerül három hónapon belül új helyszínt találniuk, a Heti Betevő VII. kerületi csoportja kénytelen lesz beszüntetni tevékenységét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.