Ezrével állnak a magyar állam elleni ügyek Strasbourgban

Közel 10 ezer keresetet nyújtottak be a magyar állam ellen, hétezret a nem megfelelő börtönviszonyok miatt.

MN
2017. 06. 14. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU tagállamai közül Magyarország ellen folyik a legtöbb eljárás a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EHCR) – írja a pozsonyi Új Szó. A bíróság jelenleg több mint 93 ezer folyamatban levő ügyet tart nyilván, ebből közel 10 ezret a magyar állam ellen nyújtottak be magánszemélyek vagy intézmények. Magyarországot e tekintetben csak a nem EU-tag Törökország és Ukrajna előzi meg, 23 ezer, illetve 19 ezer üggyel. A top 10-ben Magyarország mellett három uniós tagállam van: Románia, Olaszország és Lengyelország.

A magyar ügyek többségét a börtönviszonyok miatt megfogalmazott tömeges beadványok teszi ki – az összes eset közül mintegy 7000-et. Magyarországon ugyanis túlzsúfoltak a börtönök, nincs meg még a hazai rendeletben előírt, fejenként három, illetve nők és fiatalkorúak esetén három és fél négyzetméteres mozgástér sem, nemhogy az európai ajánlásnak megfelelő négy négyzetméter. Mivel ez ellentétes a kínzás és embertelen bánásmód tilalmával, az EHCR már több esetben is kártérítést ítélt meg fogvatartottaknak. Magyarország ugyanakkor a börtönviszonyokat leszámítva fennmaradó mintegy 3000 üggyel is az uniós tagállamok élvonalába tartozik.

Összehasonlításképpen: Szlovákiával szemben csak 231 beadványt tartanak nyilván. Szlovákiával szembeni ügyek közül a legismertebb talán a sterilizált roma nők ügye, a bíróság megállapította, hogy a szlovák intézmények megsértették a megfelelő tájékoztatás nélkül sterilizált nők jogait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.