Felhős, szeles idővel búcsúzik a június

Az átlagosnál hűvösebb hétvége elé nézünk.

MN
2017. 06. 30. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós hőség veszélye miatt – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által közölt adatokból. Azonban azt írják, országszerte mérséklődik a meleg, 25 fokot meghaladó napi középhőmérséklet pénteken már csak az Alföldön valószínű.

Két megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg) heves széllökések miatt figyelmeztetnek.

Pénteken délelőtt még napos idő valószínű, majd délnyugat, nyugat felől egyre több és egyre vastagabb felhőzet érkezik az ország fölé, este pedig már a legtöbb helyen erősen felhős lesz az ég. Estig csak helyenként – nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén – valószínű zápor, a Dunántúl délnyugati részein emellett egy-egy zivatar sem kizárt.

A hétvége időjárását hullámzó frontrendszer alakítja, ezért mérsékelten meleg, szombaton többfelé csapadékos időre van kilátás.

Szombaton eleinte sokfelé erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a késő délelőttől délnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Hajnalban, délelőtt többfelé várható eső, zápor, délután már csak északon, északkeleten eshet. A nyugati, délnyugati szelet helyenként erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig általában 19 és 24 fok között alakul, de délkeleten 25, 27 fokot is mérhetnek.

Vasárnap ugyanakkor már napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a Dunántúlon időszakosan vastagabb lesz a felhőtakaró, arrafelé elszórtan kisebb eső is kialakulhat. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 23 és 28 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon néhol csak 21, 22 fok valószínű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.