Feljelentik a Dunakeszin gyurgyalagokat kiirtó filmeseket

A Párbeszéd szerint semmilyen kulturális vagy üzleti cél nem ad felhatalmazást a természeti örökség elherdálására.

MN
2017. 06. 09. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tesz a Párbeszéd természetkárosítás miatt, mivel egy filmforgatás miatt szigorúan védett gyurgyalagok fészkelőhelyét pusztították el Dunakeszin – írják közleményükben. Az ellenzéki párt szerint semmilyen kulturális vagy üzleti cél nem ad felhatalmazást a természeti örökség elherdálására és a tömeges állatkínzásra.

Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója hívta fel a figyelmet arra, hogy egy filmforgatás külső helyszínének kialakítása miatt letaroltak egy olyan homokpartot, amelyben a rendkívül ritka, kiemelten védett gyurgyalagok több családja fészkelt. Király felvételeket is készített a pusztításról, amely épp fészkelési időszakban történt. A madarak odújának betemetésével együtt a fiókák is elpusztultak. Mindez ráadásul annak ellenére történt, hogy a munkavégzőket előzetesen, bizonyíthatóan figyelmeztették a gyurgyalagokra.

A Párbeszéd a hatóságoktól az ügy gyors tisztázását, szigorú szankcionálását várja, a filmügyek állami felelőseitől pedig annak kinyilvánítását, hogy a Magyarországon forgatott produkciók résztvevőinek be kell tartaniuk a magyar törvényeket, úgy mint bárki másnak, aki az ország területén munkát végez.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.