Fémszázasok az ablaktörlők alatt

Tiltakoztak a fejlesztési pénzekkel kitömött Kisvárdán a parkolóövezet kiszélesítése ellen.

Tompos Ádám
2017. 06. 09. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa jelenséget lehetett tapasztalni a napokban Kisvárdán: a parkoló autók némelyikének ablaktörlője alatt fémszázasokat helyeztek el. Sokan ugyanis így fizetnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban a parkolásért, mert noha lehet bérletet és jegyet vásárolni, de mindössze öt helyen az egész városban. A tarifa amúgy egyszerű: egy óra száz forintba kerül, reggel 8 órától kell fizetni délután 4-ig. Parkolási díj Kisvárda centrumában eddig is létezett, de négy utca helyett június 1-jétől 19 utcában kell fizetni a 16 ezres városban.

Mindez azért érthetetlen, mert a település, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városa – a politikus az itteni választókerületben képviselő – rengeteg uniós és állami támogatást kap. A város másodosztályú labdarúgócsapatához szabályosan ömlik a taopénz: 2015-ben például több mint egymilliárd forintnyi támogatásban részesült a klub, de kaptak stadionépítésre is juttatást közvetlenül az államtól, összesen közel 1,7 milliárd forintot. A múlt év utolsó napjaiban még 6,8 milliárd jutott a városnak. A Kisvárdai Kézilabda-akadémia a Kisvárdai Kézilabda Club fejlesztéseinek támogatására 250 milliót, a város pedig multifunkcionális sportcsarnok építésére 3,5 milliárdot kapott, a focicsapat több jogcímen összesen 1,2 milliárddal gazdagodott, városfejlesztésre 700 millió pluszt zsebelhettek be, a várfürdő félmilliárdos támogatásban részesült, de ami témánk szempontjából a legfontosabb: Kisvárda 490 millió forintot kapott az önkormányzati úthálózat és parkoló fejlesztésére.

Ennek ellenére mégis kiszélesítették a fizetős parkolók zónáját, ami ellen a Jobbik szerda este demonstrált a városháza épülete előtt. A mintegy tucatnyi szimpatizáns előtt tartott beszédében Adorján Béla, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke úgy fogalmazott: elsősorban az intézményesített lopás ellen tüntetnek. Megjegyezte, érthetetlen, miért van szükség a parkolódíj bevezetésére, mert más városok – például Vásárosnamény – egy tollvonással eltörölték azt. Közölte azt is, hogy hamarosan petíciót nyújtanak be a díj eltörlése érdekében, illetve „Seszták Miklós és csapata kicsit szégyellje magát”.

Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő pedig azt emelte ki beszédében, hogy a díj nemcsak a helyi lakosokat sújtja, hanem azokat is, akik a környező településről kénytelenek bejönni vásárolni, ügyeket intézni, orvoshoz járni. Hangsúlyozta, azért is furcsa, hogy kiszélesítették a fizetős övezetet, mert Kisvárdán a parkolási díjat eleve ideiglenes jelleggel vezették be. Felidézte: 2006-ban úgy döntött a helyi testület, a belvárosban addig kell fizetni a parkolásért, amíg a Szent László utcát nem alakítják át sétálóutcává – ez pedig öt éve megtörtént.

A demonstráció résztvevői lapunknak úgy fogalmaztak, nem értik, mi szükség volt erre a húzásra. – Nem elég a stadionra kapott pénz? – mondta egyikük, hozzátéve, hogy szerinte „amíg vannak, akik a kukából esznek, addig egyáltalán ne is legyen parkolódíj”. Ami egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a parkolóőrökhöz kerül, mert gyakran előfordul, hogy megelőzik őket mások, rászorulók például, és elviszik az ablaktörlők alá csúsztatott pénzt.

Többen beszéltek arról is, hogy azért jelentek meg ilyen kevesen a demonstráción, mert féltek attól, ha a városházán visszanézik a térfigyelő kamerák felvételeit a tüntetésről, akkor abból akár komoly gondjuk is lehet. – Itt van szemben az az üzletsor például. Ha valamelyik bolt vezetője kijött volna ide tüntetni, másnap már zárhatna is be – vélekedett az egyik demonstráló.

A parkolási övezet kiszélesítésével kapcsolatban megkerestük kérdéseinkkel az önkormányzatot is, választ azonban nem kaptunk tőlük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.