Figyelmeztetés: felhőszakadások lehetnek a Dunántúlon

A hosszú hétvégén 30 fok feletti meleg várható, helyenként viszont heves zivatarok is lehetnek.

MN
2017. 06. 03. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombatra szinte az egész Dunántúlra a várható felhőszakadások miatt. Komárom-Esztergom és Fejér megye kivételével a Dunántúlon bárhol van esély olyan zivatar kialakulására, amelyet helyenként jelentős (vagyis több mint 15–25 milliméternyi) csapadék kísérhet. Hasonló figyelmeztetés van érvényben vasárnapra a Dunántúl északnyugati megyéire.

Az OMSZ előrejelzése szerint szombaton északkeleten, keleten túlnyomóan derült, száraz idő várható, a Dunántúlon, a Duna–Tisza közén azonban gomolyfelhős lesz az ég, ott már a délelőtti óráktól kezdve szórványosan zápor, zivatar alakul ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a zivatarok környezetében átmenetileg előfordulhatnak viharos széllökések. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű, késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap többnyire napos időre számíthatunk, de délután, este egyre több lesz a gomolyfelhő. Estig főként a Dunántúlon valószínű zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, a Dunántúl északi részén néhol meg is erősödhet, illetve zivatar idején a szél viharossá fokozódhat. Estefelé már a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Pünkösdhétfőn a többnyire rövid napos időszakok mellett gyakori lesz az erőteljes gomolyfelhő-képződés, és többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északi szél a zivatar környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható, északnyugaton lesz hűvösebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.