Forró lesz a szombat

Erős uv sugárzás és hőség miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

MN
2017. 06. 23. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton 7,7-es, azaz nagyon erős uv-b sugárzás várható. Ekkor normál bőrtípusnál már tizenöt-húsz perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt kéri, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen, s ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

Kiemelték továbbá, hogy péntek este, késő este leginkább a délnyugati határvidéken – az Alpokalján, Zalában, Somogy déli részén – még várható helyenként zivatar. A zivatarok elsődleges veszélyforrása a viharos szél, de rövid idő alatt 20 milliméter csapadék és jégeső is előfordulhat. Éjszaka várhatóan délnyugaton is stabilizálódik a légkör.

Szombaton késő délutántól nyugat felől ismét labilis lesz a légkör. Estétől a Dunántúl nyugati és északi részén, legjobb eséllyel az Alpokalján helyenként kialakulhatnak zivatarok, melyeket viharos, az óránkénti 60-70 kilométert meghaladó szél, intenzív csapadék, jégeső kísérhet.

Szombaton az északkeleti országrész kivételével az ország nagyobb részén 25-26, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön helyenként 27 fok körül alakul a középhőmérséklet. A tartós hőség miatt Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a fővárosra és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lehet néhány fokkal hűvösebb. Napközben 30-35 fokig melegszik a levegő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.