Gulyás: A Fidesz nem elég vonzó a fiataloknak

A Fidesz alelnöke szerint a fiatal tüntetőket nem Soros bérelte fel. Gulyás is, akárcsak Rogán, számít provokációkra ősszel.

Pintér Bence
2017. 06. 10. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A siker bizonyára vonzó a fiataloknak, de hadd legyek önkritikus: a Fidesz hiába sikeres, ma mégsem elég vonzó a fiataloknak. Ez rögtön ki is jelöli az egyik legnagyobb aktuális feladatunkat” – nyilatkozta Gulyás Gergely, a párt alelnöke a Magyar Időknek. Szerinte ugyan akik a családalapításon gondolkoznak, azok csak a jelenlegi kormánypártokra számíthatnak, az egyetemisták általánosságban is távolságtartással figyelik a közéletet, ezért szerinte vonzóbbá kell tenni a nemzeti szuverenitás melletti kiállást.

Egy másik kérdésre válaszolva egyébként leszögezte, hogy a kormány ellen tüntető fiatalokat „természetesen” nem Soros György bérelte fel, hiszen „mindenkinek alkotmányos alapjoga, hogy bármilyen, általa tévesnek tartott kormánydöntés ellen a gyülekezés jogával élve tiltakozzon”. Ugyanakkor ő is megismételte Rogán Antal állítását, hogy az ősz folyamán provokációkra számít a kormány, sőt szerinte már tavaszi tüntetéseken is erőszakos rendőri fellépést próbáltak kiprovokálni a tüntetők.

Gulyás úgy látja, hogy a civiltörvénnyel kapcsolatban a „Soros György által támogatott” szervezetekkel azért értelmetlen egyeztetni, mert „nem a javaslat technikai részleteivel, hanem az átláthatóság elvének a törvényjavaslatban rögzített érvényesítésével nem értenek egyet”. A CEU-ügy kapcsán arról beszélt, hogy az Európai Bizottság illetéktelen a kérdésben, ezért a hozzáállásuk az ügyhöz tulajdonképpen „bolsevista”. Gulyás szerint egyébként jó és fontos egyetem a CEU, hozzátette viszont azt is, hogy a most elvárt szabályok szerinte nem betarthatatlanok.

Az ügynöktörvény általa benyújtott módosítását is megvédte a nagyobbik kormánypárt alelnöke: értékelése szerint Magyarországon „a kutatói nyilvánosság lényegesen nagyobb, mint a volt kommunista országok szinte bármelyikében”. Szerinte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratanyagában semmi, a mai politikára eget rengető hatással bíró információ nincs, a teljes aktanyilvánosságot viszont nem tartja jó ötletnek. „Egyetértek azzal, hogy a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai is, de csak addig, amíg biztosítható, hogy a diktatúra áldozatai nem válnak a demokrácia áldozataivá” – mondta.

A nemrég lezárult nemzeti konzultáció kapcsán Gulyás Gergely nyíltan arról beszélt, hogy ez tulajdonképpen nem is konzultáció, „mivel ennek a kitöltése és visszaküldése egyértelműen a kormány melletti kiállást jelentette”, a kérdésekre pedig „normálisan gondolkodó emberek csak egyféleképpen válaszolhattak”. A Fidesz alelnöke Soros György kapcsán elmondta: szerinte a magyar származású milliárdos „mindenféle beavatkozása illegitim a magyar politikába, már 1990 óta”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.