Gulyás Márton: Ez az érdeke mindenkinek, aki közös országot akar

Elégedetlenségi mozgalmat indítanának a választási rendszer megváltoztatásáért.

MN
2017. 06. 01. 4:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választási mozgalmat indított az arányos választási rendszerért, és a vágásra ítélt marhákhoz hasonlította az ellenzéket Gulyás Márton.

Az aktivista a Hír TV Egyenesen című műsorában kiemelte: még nincs késő, lehetne és kellene kezdeni valamit azzal, hogyan lehetne „a fideszes választási törvények helyett egyébként konszenzussal megalkotott törvényeket bevezetni”.

Arra a kérdésre, hogy mi is lesz ennek a forgatókönyve, Gulyás közölte, hogy társadalmi akarat kell, azon dolgoznak, hogy a több mint 1500 emberből, aki jelezte jelentkezését, valamint további állampolgárokból „széles körű mozgalmat” szervezzenek.

Hozzátette, hogy várják a pártokat is, június 4-én fogják egy rendezvényen először elárulni a részleteket. „Meg fogjuk szólítani az összes magyarországi pártot és politikai szervezetet, hogy kezdjenek el dolgozni azon, hogy ők mit tekintenének egy igazságos demokratikus választási rendszer alapjának” – fogalmazott. Gulyás szerint augusztus 10-éig lesz lehetőség a javaslatok elküldésére, augusztus 20-ától elkezdenek ezekből kidolgozni egy javaslatot, ezt pedig szeptember 20-áig rögzíteni fogják. Ezután „lesz egy újabb hónapja a parlamentnek arra, hogy erről döntsön”, ha pedig nem fogadják el, a mozgalom „polgári elégedetlenségi mozgalommá fog válni” – mondta.

Kiemelte: „Nemcsak arról van szó, hogy hogyan méretnek meg a pártok, hanem hogy az állampolgároknak milyen lehetőségeik vannak tájékozódni, információkat szerezni és részt venni abban a folyamatban, amelyben aztán eldöntik, hogy húzzák be az X-et.”

Az elégedetlenségi mozgalommal kapcsolatban kijelentette, azt vállalják, hogy az erőszakmentesség elvét maximálisan érvényesítve addig küzdenek ennek az elfogadtatásért, „fokozatosan emelve a téteket”, míg a Fidesz be nem látja, hogy nem hátrálhat meg a társadalmi akarat elől. „Ez mindenkinek az érdeke, aki közös országot szeretne, nem pedig fideszes országot” – szögezte le. 

Gulyás hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok „bele vannak kényszerítve ebbe az igazságtalan helyzetbe, nekik is érdekük a változtatás. Ne azért kelljen koalícióban gondolkozniuk, mert egymással szembe indulva csökkennek az esélyeik – jelentette ki a műsorban. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.