Gyerekek a dobozon: Kárász elnézést kért, de károsnak tartja a botránykeltést

Hétéves kampányt tettek tönkre a cikkükkel – akadt ki a Magyar Narancsra a tejesdoboz-akció szervezője.

MN
2017. 06. 16. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles, személyeskedésig elmenő vita bontakozott ki az ATV stúdiójában pénteken az eltűnt gyerekeket bemutató tejesdoboz-kampány kapcsán, amiről csütörtökön a Magyar Narancs újságírója, Nagy Gergely írta meg: megvizsgáltak négy eltűnt fiatalt, aki az Alföldi-tejesdobozok oldalán látható, közülük három pedig valójában nagyon is megvan.

Kárász Róbert, a kampányt és az Ezer Lámpás Éjszakáját is szervező Gap Média tulajdonosa a tévéműsorban arról beszélt, hogy az akció során a rendőrség hivatalos oldalán, a Police.hu-n szereplő adatokat használták fel, jogszerűen, és az nem az ő hibájuk, ha ez valamiért nem frissül vagy pontatlan.

Kárász ugyanakkor az újságíró szemére hányta, hogy cikkével egy hét éve sikeresen működő kampányt tett tönkre – sok szülőnek pedig az utolsó szalmaszálat jelenti, ha eltűnt gyerekük képe felkerülhet erre a felületre. Az is elhangzott, hogy a fényképes tejesdobozoknak köszönhetően eddig 30 gyereket sikerült megtalálni itthon.

Nagy Gergely méltatlannak nevezte a kampány tévedését, és kínosnak az egyébként jószándékú kezdeményezésre nézve. Felrótta Kárásznak, hogy miért nem kért nyilvánosan bocsánatot a tévesen eltűntként bemutatott fiataloktól, amit a szervező – sokadik kérésre – aztán megtett.

Kárász Róbert ugyanakkor végig azzal érvelt, hogy jogi értelemben egy személy addig számít eltűntnek, amíg nem jelenti valamelyik hivatalos fórumon visszatérését – ezt pedig sokan nem teszik meg. Arra is hivatkozott, hogy nekik nem dolguk kétségbe vonni a rendőrségi adatbázis hitelességét, és kapacitásuk sincs arra, hogy a személyek után külön nyomozást folytassanak.

A Magyar Narancsnak a rendőrség egyébkét azt mondta, hogy adataikat rendszeresen frissítik, a változásokat ott lehet nyomon követni. Lapunk érdeklődött a hatóságnál, hogy milyen gyakorisággal frissítik az adatbázist, és értesítik-e a kampányszervezőket arról, ha valakit megtalálnak. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.