Jobbikos, MSZP-s és mazsihiszes szerződéseket is elvittek a Mahirtől

Még ügyvédi szerződéseket is lefoglaltak a Mahir Cityposternél, a cég hivatali visszaélés miatt tesz feljelentést.

MN
2017. 06. 16. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24.hu információi szerint a Jobbik április–májusi plakátkampány-szerződései és címlistái mellett az MSZP-vel kötött üzleti megállapodást is elvitték az adóellenőrök a Mahir Cityposter Kft. irodáiban tartott csütörtöki helyszíni vizsgálódás után.

A NAV-osok emellett néhány önkormányzat, köztük a Pokorni Zoltán vezette XII. kerület, a Mazsihisz, valamint Magyar György ügyvéd szerződéseit is begyűjtötték a lapunkkal azonos tulajdonosi körbe tartozó cégnél, ahova megbízólevelük szerint a 2016. január 1. és 2017. május 31. közötti könyvelés ellenőrizésére küldték ki őket.

A NAV az elmúlt napokban nagy erőkkel szállt rá a köztéri plakátokkal foglalkozó Simicska-érdekeltségekre – emlékeztet a lap. Hétfőn elsőként a Mahir Cityposter Kft.-hez mentek ki fegyveres adónyomozók, akik több hónapnyi dokumentációt szállítottak el a cégtől, majd a Mahir anyacég és a Publimont Kft. ellenőrzése következett. Csütörtökön ismét a Mahir Cityposter papírjait vizsgálták.

A vizsgálat egy ismeretlen tettes elleni közérdekű bejelentés alapján indult költségvetési csalás gyanújával. Ennek ellenére már az első nyomozói akciónál lehetett tudni, hogy a fő csapásirány a Jobbik azon szerződése, amellyel az „Ők lopnak, Ti dolgoztok” kampányt papírozták le. A Jobbik egyébként időközben nyilvánosságra hozta a kampány adatait.

Puskár Anett, a Mahir tanácsadója nem cáfolta a jobbikos és az MSZP-s megállapodások elszállítását: a 24.hu-nak azt mondta, hogy a hétfői fegyveres nyomozók a 2017. január és április közötti időszakból 11 ezer oldalt foglaltak le, a csütörtöki kiszállásnál egy szélesebb, másfél éves időszakból viszont csupán pár száz oldalt vittek el az ellenőrök.

Elég célirányosan működnek, az egész eljárásnak van egy irányított, koncepciós és megfélemlítő érzete. Az pedig feltűnő, még a céget az oszlopperben képviselő ügyvéd szerződését is ellenőrzik, aki már megbízást kapott arra, hogy ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanúja miatt tegyen feljelentést.

Puskár Anett a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, több mint 20 tételt szállítottak el irodájukból, és valóban elvitték ügyvédjük, Magyar György szerződését is.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Magyar György áll a vizsgálatok elébe: álláspontja szerint mindent szabályosan intéztek, a NAV-nak elég lett volna kérnie a dokumentumokat.

Emlékeztetett, ügyvédi irodájuknak 2015 őszétől van ügyvédi megbízása a Mahir Cityposter Kft.-től, „mikor a Fővárosi Önkormányzat mondvacsinált okokra hivatkozva felmondta a kft. 25 évre kötött tartós haszonbérleti szerződését.”

„A támadások azóta is folyamatosak és a legkülönfélébb formákat öltik, de nekünk szerződésünk alapján helyt kell állnunk és képviselnünk ügyfelünket – mondta Magyar. Hozzátette, a munkájukat a cég szabályosan, számla ellenében fizeti, a NAV pedig korlátlanul és bármikor ellenőrizheti szerződéseiket, azok mindenben megfelelnek az eljárásjogi és anyagi szabályoknak.

Magyar György ugyanakkor arra is kitért, hogy a Mahir Cityposter Kft. az ellene indított megalapozatlan vagy csak feltételezéseken alapuló NAV-vizsgálati eljárásban is megbízta irodájukat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a szabálytalan eljárás és a sajtó egy részének történő kiszivárogtatás miatt – ami felveti a hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúját.

Magyar hozzátette, a hatalom addig nem merészkedett, hogy a Mahir-megbízás miatt magát az ügyvédi irodát is vegzálja, de ők felkészültek a nemtelen támadásokra. „Oda az a jogállam, ahol a jogi képviselőt azért érné hátrány, mert törvényes megbízással képviseli ügyfeleit” – jegyezte meg, majd az egészségügyből vett példával próbálta éreztetni a helyzet abszurditását: hogy is nézne ki, ha egy sebészorvost azon az alapon támadnának, amiért ellátott egy, valakinek nem szimpatikus beteget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.