Jogerős: Kishantos pert nyert az állammal szemben

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek ki kell fizetni az ökogazdaság által elvégzett munkát: 20 millió forintot.

MN
2017. 06. 28. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) ki kell fizetnie a kishantosi ökogazdaság számára az általa 2013-ban elvégzett közel húszmillió forint értékű mezőgazdasági munka árát – mondta ki a Fővárosi Törvényszék szerdán. Az elsőfokú döntést megerősítő másodfokú ítélet jogerős.

Az összeg az úgynevezett mezei leltár értéke, annak az elvégzett munkának a költségeit jelenti, amellyel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ biztosította, hogy a területet ökológiai gazdálkodásra alkalmas állapotban tudja átadni az új bérlőknek. Erre egyébként 2013-ban maga az NFA szólította fel a kishantosiakat – hívta fel a figyelmet közleményében a Greenpeace.

A zöld szervezet üdvözölte a másodfokú döntést, és emlékeztetett arra, hogy a munka a gyakorlatban a 2013-as őszi vetést jelentette, amelynek közel húszmillió forintos árát – amelyet a jogszabályok alapján az NFA-nak ki kellett volna fizetnie az ökogazdaság számára, miután a területet átadta az új bérlőknek – a kishantosi ökogazdaság sosem kapta meg. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ezért ebben az ügyben is bírósághoz fordult 2014-ben, amely ma jogerős ítéletével jogosnak ismerte el az ökogazdaság követelését, és a magyar államot képviselő NFA-t közel húszmillió forintos tartozás megfizetésére kötelezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.