Józsefváros azonnali hatállyal bezáratja az Aurórát

A döntést a kereskedelmi engedély hiányával is indokolják.

MN
2017. 06. 28. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelték a VIII. kerületi Auróra Kioszk és Auróra Kert azonnali bezárását – közölte a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája.

Mint írják, az Auróra utca 11. szám alatt működő Auróra Kioszk nevű helyen a rendőrség június 10-én razziát tartott, melynek során tizenöt vendéget állítottak elő. Az eset kapcsán kábítószer-birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, és ezzel egyidejűleg kezdeményezték a hely bezárását.

„A jegyző a nyomozóhatóság kezdeményezésére, egyidejűleg engedve a lakossági nyomásnak, közbiztonsági érdekből a büntetőeljárás befejezéséig, de legfeljebb egy év időtartamig a helyet bezáratta.” Az Auróra utca 9. szám alatt működő Auróra Kert nevű üzletet kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély hiánya miatt zárták be – teszik hozzá a közleményben.

Azt írják, a rendőrségre több lakossági panasz is érkezett korábban, hogy az Auróra utcai szórakozóhelyen kábítószert fogyasztanak.

Az Auróra Közösségi Ház a razzia után azt közölte, „a közösségi teret mintegy 30 rendőr szállta meg, az önkormányzat munkatársaival és a katasztrófavédelemmel közösen érkeztek. A kivonuló rendőrök magas száma és a hatóságok összehangolt fellépése viszont nem spontán intézkedésre utal, ahogy az sem lehet véletlen, hogy pont egy a kender ipari hasznosítását bemutató rendezvényen történt a razzia. Az intézkedés 14 órán keresztül tartott, mely során minden egyes vendég csak igazoltatás és ruházatának átvizsgálása után hagyhatta el a házat.”

„Az Auróra működése során semmilyen törvénysértést nem követett el” – jelentette ki Lukács Áron, az Auróra sajtósa. Elmondta, hogy értetlenül állnak az intézkedés előtt, és hozzátette, hogy a kormányhoz közel álló Pesti Srácok portál hamarabb értesült a hely bezárásáról, mint ők. Fontos tisztázni szerinte azt is, hogy két különböző intézkedés történt az önkormányzat részéről, az egyik az Auróra vendéglátó részét, a másik az idén nyáron megnyitó Auróra Kertet érinti. Az egyik értelmében eljárás folyik a néhány héttel ezelőtti razzia miatt a vendéglátó rész ellen, erről a folyamatban lévő eljárásról azonban az Auróra ma értesült. A kert részt azonban úgy záratta be az önkormányzat, hogy egy mindössze tíz nappal korábbi határozatát vonta vissza. Az indoklás szerint a kertben lévő épületek alapterülete meghaladja a 20 négyzetmétert, az egyik épület ugyanis 20,1 négyzetméter. Erről a kitételről azonban az Auróra a két hónapos engedélyeztetés során egyszer sem hallott. Az Auróra jogorvoslattal fog élni, de a hely vendéglátó tevékenységet nem folytat. A korábban meghirdetett programokat ugyanúgy megrendezik – írja a Hvg.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.