Kétmilliárdot küld a kormány a nagyváradi püspöki palota felújítására

Évente százmilliókból korszerűsítenék a nagyváradi püspökség patinás épületét.

Koncz Tamás
2017. 06. 12. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 37 milliárd forinttal támogatta a kormány tavaly a határon túli egyházi szervezetek ingatlan- és dologi beruházásait, és a jelek szerint ezzel még nincs vége.

A hétfői Magyar Közlönyből derül ki, hogy a következő két évben összesen 1,948 milliárd forintot adnának több tételben a nagyváradi római katolikus püspökségnek, hogy ebből újítsák fel a város szívében álló monumentális palotaépületet – a forrást ezúttal is a Bethlen Gábor Alap és a nemzetgazdasági tárca kereteiből biztosítják.

A palotát tavaly augusztusban még 4,5 millió eurós uniós pályázat keretében akarta felújítani és multifunkcionális látogatóközponttá alakítani a püspökség – nem egyértelmű, hogy a pályázati forrást végül megkapták-e, de a magyar kormány támogatása ennél az uniós keretnél valamivel többet is jelent.

A Bethlen Gábor Alap határon túli egyházaknak szánt keretét tavaly elképesztő tempóban, mindössze két nap alatt osztották ki. Az erdélyi donáció legnagyobb nyertesei a reformátusok voltak, az Erdélyi Református Egyházkerület 8 milliárd forintos támogatáshoz jutott, mellette pedig az Új Ezredév Református Központ is kapott 1 milliárdot.

Ehhez mérten szinte szerénynek mondható volt az erdélyi római katolikus püspökségek és plébániák összesen 2,75 milliárd forintos kormányzati támogatása. Igaz, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának is küldtek 2,6 milliárd forintot „diaszpóra-ingatlanberuházásra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.