Kivonják a forgalomból a felújított metrókocsikat

Péntek délutántól csak a régi orosz szerelvények közlekedhetnek a 3-as metró vonalán.

MN
2017. 06. 23. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délutántól csak régi orosz metrók közlekedhetnek a 3-as vonalon, a Nemzeti Közlekedési Hatóság ugyanis utasította a BKV-t, hogy az öt felújított orosz szerelvényt vonja ki a forgalomból – tudta meg az Index.

A portál értesülését Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója megerősítette. Mint mondta, átmeneti időre kivonják a forgalomból a szerelvényeket, azt egyelőre nem tudni, ez mennyi időt jelent. A BKV elvárja, hogy az orosz mérnökök Budapesten vizsgálják meg a felújított kocsikat, és frissítsék a szoftvereket valamennyi elkészült szerelvényen, és ha majd garantálni tudják, hogy nem történik a csütörtökihez vagy a péntekihez hasonló hiba, akkor visszaállhatnak a vonatok. Bolla közölte: a kivont hat felújított szerelvény – egyet korábban állítottak ki – ellenére van annyi tartalék a rendszerben, hogy nem kell módosítani a menetrenden, nem lesz járatritkulás.

Korábban a BKV bejelentette, hogy addig nem küld ki felújításra régi metrószerelvényt, amíg a műszaki állapotok nem javulnak radikálisan, mivel a meghibásodások mértéke már a menetrendszerű utasforgalom lebonyolítását is veszélyeztetheti.

Amint arról beszámoltunk, péntek reggel lerobbant egy felújított metrókocsi, nem nyílt ki az ajtaja a Nyugati pályaudvarnál, végül nagy nehezen az utasok szabadították ki magukat, miután a szerelvény vezetője közölte, nem működik a vezérlés.

Ez a járműhiba volt az utolsó utáni csepp a BKV Zrt. poharában is: a szervezet közleményében jelezte, hogy azonnali intézkedést követel a felújítást végző orosz Metrovagonmas vállalattól, és az állandósuló problémák miatt 800 millió forintos kötbérigénnyel fordultak a társasághoz – ezt csak akkor nem érvényesítik, ha a gyártó napokon belül normalizálni tudja a helyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.