Kormányzati százmilliók érkeznek a szociközeli kasszákba

A kormány kitömte állami hirdetésekkel a Népszavát, Csillebércért 1,3 milliárdot fizet. Puch László is jól jár.

MN
2017. 06. 22. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista sajtó kormányzati szponzorálása, a csillebérci úttörőtábor állami kivásárlása és az MSZP kincstárnoka, Puch László családi érdekeltségének nyújtott gigahitel révén a kormány százmilliókat utal a szocialistákhoz köthető kasszába – írja legfrissebb számában a Heti Válasz.

A lap Gál J. Zoltánt, a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok kommunikációs „tótumfaktumát”, a Vasárnapi Hírek volt főszerkesztőjét idézi annak szemléltetésére, hogy az Orbán-kabinetnek miért fontosak ezek az üzletek: „Mutatkoznak jelei, hogy sokféle – leginkább persze háttérben, titokban megkötött – alkura hajlandónak mutatkozik az ellenzékkel is, na nem a Jobbikkal, hiszen az a saját szavazótáborát veszélyezteti, hanem a támogatottsági gettóba szorult baloldallal, annak vezető erejével, az MSZP-vel. Erre pedig az adósságcsapdában és mondanivaló-deficitben vergődő szocialisták elvben alkalmasak is, miközben magától értetődő, hogy a változás esélyét csakis ez alkuk elutasítása kínálja.”

A Heti Válasz számítása szerint az Orbán-kabinet áprilistól júniusig 201,5 millió forintnyi közpénzből tömte ki állami hirdetésekkel a Népszavát, a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet, ha folytatódik a tendencia, akkor egy év alatt akár 1 milliárd forint is áramolhat az említett médiumokhoz. A hetilap megjegyzi, a Népszava és társai akkor váltak stratégiai, vagyis tűrt helyett támogatott partnerekké, amikor Puch László korábbi MSZP-s kincstárnok nevére vette a lapokat.

A Heti Válasz emlékeztet, a csillebérci úttörőtábor kapcsán kiszivárgott hírek szerint az állam felhagy a pereskedéssel, és lelépési pénzt fizet az úttörőszövetségi elnökének, Rácz Péternek. A lap információi szerint a titkos alku lényege, hogy Ráczék 900 millió forintot kapnak idén decemberig a lelépésért, további 400 milliót a még 1999-ben kijátszott vadászház tulajdonjogának peren kívüli átadásáért. Vagyis a lap szerint a Fidesz-kormány 1,3 milliárdos bánatpénzzel szánja meg az MSZP legfelsőbb köreiig érő stábot, amely ellen korábban minden jogi és médiafegyvert bevethetőnek tartott.

A Fidesz–MSZP-együttműködés azonban nemcsak az állam és a régi szocialista pártelit milliárdos ügyleteiben érhető tetten, hanem abban is, hogy Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető Növekedési és Hitel Bank (NHB) 2016-ban két gigahitelt nyújtott a Puch család érdekeltségeinek. A lap a földhivatali nyilvántartás adatai alapján azt írja, hogy a volt kincstárnok négycsillagos harkányi szállójára és Termál Kempingjére, valamint az MSZP-kormányok első számú építőcégének számító Kipszer székhelyére is bejegyezték az NHB jelzálogjogát 490 plusz 420 millió forintig.

Puch a Heti Válasz megkeresésére azt mondta, korábbi hiteleit váltotta ki az NHB-s kölcsönnel, hozzátéve, hogy szigorúan piaci alapon. A volt kincstárnok hangsúlyozta: a megbízható ügyfeleket összehozza a sors ezzel a pénzintézettel. A kérdésre, hogy a Kipszer mögötti cégek anyagi megerősítése azt is jelenti-e, hogy elindul közbeszerzéseken, Puch László kitérő választ adott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.