Közösen mozdítaná el a DK-s polgármestert a Fidesz, a Jobbik és az MSZP

A három párt fegyelmi eljárást kezdeményezett, Hajdu László korrupciót gyanít a háttérben.

MN
2017. 06. 29. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyelmi eljárást kezdeményezett a Fidesz Hajdu László, Rákospalota DK-s polgármestere ellen. Ehhez néhány ellenzéki képviselőt is megnyertek, a helyi MSZP és a helyi Jobbik is támogatja az eljárást – tudta meg az Index.

A kerület honlapján megjelent javaslat szerint a helyi Fidesz azért kezdeményezi az eljárást, mert a polgármester nem hajtott végre két, a testület által elfogadott határozatot: a portál azt írja, a fideszesek egy óvodafelújításra akartak költeni pluszpénzt, a polgármester azonban túlárazottnak tartja a közbeszerzést, ezért nem hajlandó elrendelni a pénz kifizetését a költségvetésből. A javaslat szerint a következő ülésen létrehoznák a vizsgálóbizottságot, amelynek a fideszes Agárdi János, az MSZP-s Móricz Eszter és a jobbikos Bodó Miklós lenne a tagja.

A XV. kerületi Jobbik nem hajlandó részt venni a politikai cicaharcban, ami a Fidesz és a baloldali koalíciós partnerei között zajlik, és mindkét oldallal való összemosást határozottan elutasítjuk – írja Bodó Miklós a párt oldalán olvasható közleményben

A kerület alpolgármestere, a Hajdu Lászlót támogató Németh Angéla közleményében úgy értelmezte a helyzetet, hogy a fideszesek „a korrupt politikájuk folytatása érdekében” kezdeményezték a fegyelmi eljárást.

Fegyelmi eljárást egyébként a törvény szerint akkor rendelhet el a képviselő-testület, ha a polgármester „a tisztségéből eredő kötelezettségét vétkesen megszegi”. A büntetés megrovás lehet, vagy az illetményének, tiszteletdíjának legfeljebb húszszázalékos csökkentése, ám a vizsgálat idejére a polgármestert felfüggesztik a tisztségéből. A testület jövő kedden szavaz a fegyelmi eljárás megindításáról, a fideszeseknek a két ellenzékivel bőven megvan a többségük – teszi hozzá az Index.

Az ügyekben a kerületi jegyző a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Közbeszerzési Hatósághoz fordult azt kérve, hogy vizsgálják ki a beruházásokat.

Szilvágyi László, az LMP helyi képviselője azt mondta, amíg nem egyértelmű, hogy történt-e törvénysértés, nem tud állást foglalni az ügyben, így várhatóan tartózkodni fog a fegyelmi megindításánál.

Az ügyre Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is reagált. Facebook-oldalán azt írta, a XV. kerületi polgármester nem engedi, hogy az önkormányzati testület túlárazzon egy beruházást. „Jól olvassák, az MSZP is ott van a jobboldali csibészek mellett” – fogalmazott a volt kormányfő, és hozzátette: „esetleg most kellene megmutatni, hogy van elég elszántság az MSZP-ben, hogy elhárítsa még a gyanút is, hogy kollaborál a Fidesszel és a Jobbikkal”.

Gyurcsány leszögezte, hogy a DK Hajdu László mögött van, és úgy véli, elindítják országgyűlési képviselőnek.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője pedig sajtótájékoztatón arra szólította fel a helyi Fidesz-frakciót, hogy ne támadja Hajdu Lászlót, az MSZP-től pedig azt kérte, még csütörtökön zárják ki kerületi képviselőjüket, Móricz Esztert, az eset ugyanis szerinte azt a látszatot keltheti, hogy a Fidesz és az MSZP között van együttműködés.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke szolidaritásáról biztosította Hajdut, és sok erőt kívánt neki „a méltatlan támadások elviseléséhez”. „Elszomorít, hogy akadt olyan szocialista önkormányzati képviselő, aki polgármestere ellen harcol ezekben a napokban. Ez nem szolgálja a kerület érdekét, és nem szolgálja a 2018-as kormányváltást, helyben pedig László Tamás fideszes képviselő leváltását sem” – fogalmazott Szigetvári.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője azt írta, visszautasít bármiféle együttműködést a Fidesszel és a Jobbikkal, és erre szólítja fel Móricz Esztert. „Ami a XV. kerületben a Fidesz és a Jobbik között történik, nem más, mint pozícióharc a két szélsőséges párt tervezett koalícióján belül. Ebben mi még véletlenül sem vehetünk részt” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.